آنچه بیماران ویلسون باید در مورد درمان بدانند

اگر سوالات تخصصی در مورد بیماری ویلسون دارید میتوانید با آقای دکتر آوان با آدرس زیر تماش بگیرید:
avanabmd@gmail.com
بیماری ویلسون یک بیماری ژنتیکی است که به دنبال افزایش سطح آزاد مس در بدن ایجاد میشود و خوشبختانه با درمان، قابل کنترل بوده و حتی بسیاری از علایم نیز با درمان به موقع و مناسب قابل برگشت می باشد و بیماران قادر خواهند بود یک عمر طبیعی با کمترین مشکل، بسته به زمان تشخیص و شروع درمان و نوع آن داشته باشند (مشروط به اینکه بیماران علاوه بر پیگیری مداوم، همکاری کامل با پزشک خود داشته باشند و توصیه های زیر را کاملا جدی بگیرند).

- بیماری حتی در صورت کنترل کامل یا بدون علامت بودن، تا آخر عمر نیاز به درمان دارد.
- به هیچ عنوان درمان بیماری نباید قطع شود، در غیر اینصورت، بیماری پیشرفت کرده و عوارض غیر قابل جبرانی را برای بیمار خواهد گذاشت.
- این بیماری در صورت عدم درمان یا قطع آن احتمالا در ۱ تا ۵ سال پس از بروز علایم متاسفانه منجر به فوت بیمار خواهد شد.
- بهبود ظاهری بیمار از زمان شروع درمان ممکن است چند ماه بعد مشخص شود اما این بهبود در ماه های اول در آزمایش های انجام شده مشخص می گردد.
- امروزه نشان داده شده است که سولفات روی به تنهایی درمان کاملاً مؤثر، تقریباً بی عارضه و کم هزینه ای است که خواص آنتی اکسیدانی بسیار بالایی نیز داشته و طبق نظر پزشک، تقریبا برای همه ی بیماران قابل استفاده می باشد.
- پنیسیلامین و ترینتین مدتها جهت درمان مورد استفاده قرار می گرفته اند ولی به دلیل هزینه بالا و عوارض زیاد امروزه کمتر توصیه میشوند. به همه بیماران باید یادآور شد که این ۲ دارو در مراحل اولیه ممکن است منجر به بدتر شدن علایم بیماری شود.

❊ روش مصرف صحیح دارو:
نیاز روزانه اکثر بیماران بزرگسال معمولاً ۳ عدد سولفات روی ۲۲۰ میلی گرم است، که مقدار آن بر اساس وزن و سطح مس بیمار توسط پزشک تعیین می شود. درعین حال بهتر است نکات زیر رعایت شود تا دارو اثر بهتری داشته و بیماری را کنترل کند:
- نوبت اول همراه با صبحانه (خوردن آن قبل از صبحانه معمولا تحمل نمی شود)
- نوبت دوم ۲ تا ۳ ساعت پس از صرف نهار
- نوبت سوم حداقل ۱ ساعت قبل از شام یا حداقل ۲ ساعت پس از شام
- در صورت احساس تهوع و دل درد به ویژه در نوبت اول بهتر است بیمار مقدار کمی گوشت، نان یا پنیر میل کند.
- رعایت مصرف دارو در یک ساعت ثابت در هیچ نوبتی الزامی نمی باشد و مصرف مداوم دارو و رعایت فواصل اهمیت بیشتری دارد.
- در مورد اطفال و افراد کمتر از ۱۶ سال یا کمتر از ۵۰ کیلوگرم مقدار دارو معمولا ۲ عدد کپسول روی است که طریقه ی مصرف دارو بسته به سن کمی متفاوت است.
- در صورت استفاده همزمان ۲ نوع از داروهای این بیماری حتماً باید حداقل ۱ ساعت با هم فاصله داشته باشند.

❊ مواد غذایی که بیماران ویلسون بهتر است مصرف نکنند:
خوردن یا پختن هر نوع غذایی در ظروف مسی، جگر، مغز، دل، قلوه، صدف، کاکائو، قارچ، آجیل و خشکبار.
به جز موارد فوق بیمار منعی در سایر غذاها، ماهی ها و انواع میوه ها ندارد مگر طبق نظر پزشک (از جمله منع مصرف نمک و نوشابه در بیماران با درگیری کبدی شدید).
- بعد از کنترل کامل بیماری برخی از این محدودیت ها نیز حذف خواهد شد (به جز ۵ مورد اول).
- رعایت این رژیم به تنهایی در کنترل بیماری کافی نبوده و حتماً نیاز به مصرف مادام العمر دارو می باشد.
این بیماری نیاز به پیگیری دقیقی دارد که در ماههای اول پس از ۱ ماه و سپس ۳ ماه و ۶ ماه بعد می باشد تا بیماری کاملاً کنترل شود (معمولا در کمتر از ۶ ماه) و پس از آن هر ٣ تا ۶ ماه با آزمایش مس ادرار و مس خون و تست های کبدی کنترل میشود.
سایر آزمایش ها سالانه ١-٢نوبت درخواست می شود.
- اعضای دیگر خانواده نیز حتماً باید جهت رد این بیماری مورد آزمایش قرار گیرند.
94/1/12 مطلب جدید از جناب دکتر آوان
بايد درنظر داشت كه ترينتين و پنيسيلامين ممكن است علايم بيمار (بخصوص در بيماران با اختلالات حركتى) را بدتر كنند و نيمى ازين بيماران هرگز به حالت عادى بازنگردند! به همين دليل امروزه مشخصا در مورد بيماران با اختلالات حركتى مصرف اين دو دارو “كنتراانديكاسيون” يا ممنوعيت مصرف دارد و سولفات روى يا گلوكونات روى ٢٢٠ ميلى حاوى ٥٠ ميلى گرم زينك به عنوان درمان اوليه توصيه ميشود. اكثر بيماران در كمتر از يكسال از مصرف زينك، اكثر يا همه اختلالات حركتى ممكن است برگشت داشته باشد و به حالت عادى برگردند. البته بايد درنظر داشته باشيد كه مصرف زينك پلاس به هيچ عنوان جايگزين مناسبى نيست كه متاسفانه خيلى از بيماران به اشتباه مصرف ميكنند.
اگه زينك را همانطور كه قبلا گفته شده مصرف كنند مشكلى پيش نخواهد امد. زينك صبح همراه با صبحانه. عصر ٢-٣ ساعت بعد از ناهار با يك لقمه نان … و نوبت شب يكساعت قبل از شام. تهوّع و دلدرد بخصوص در نوبت صبح دارو شايع تر است كه درصورت مصرف با شكم خالى اين احتمال بيشتر ميشود. بهتراست دارو همراه با ناهار و شام مصرف نشود. درصورت دلدرد هيوسين، با مشورت پزشك، داروى مناسبى ميتواند باشد.

دکتر آوان
Avanbmd@gmail.com

این نوشته در تخصصی, عمومی ارسال و , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

444 Responses to آنچه بیماران ویلسون باید در مورد درمان بدانند

  1. محبوبه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من بیماری ویلسون دارم یه دختر 4سال و سه ماهه دارم رفتم برای بیماری چکش کردم. تو آزمایشات اولش مس ادرار 24ساعته 128 بود ولی آزمایش خونش مشکلی نداشت دکتر چلنج تست نوشت .. تو آزمایش ادرار24ساعته بدون مصرف دارو پنی سلامین مقدارمس 26 شد اما با مصرف دارو میزانش،شد 653 .. معاینات چشم پزشکی هم مشکلی نداشت .. خواستم ببینم احتمال بیماری ویلسون هست یا نه… پیش چند فوق تخصص رفتم احتمال بیماری رد کردند .. نظر شما چیست لطفا راهنمایی کنید.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است سرولوپلاسمین خون گرفته شود و ادرار متناوبا چند نوبت از نظر دفع مس بدون مصرف دارو کنترل شود. تشخیص قطعی با تست ژنتیک بیماری میباشد.

  2. Omid می‌گوید:

    سلام من ۱۶ سال هست که تشخصیه ویلسون تحت درمانم و دارو مصرف میکنم الان وضعیتم تحت کنترل میباشد و سنم هم ۳۰ سال میباشد و قصد ازدواج دارم ایا مشکلی در رابطه با مسائل زناشویی و بچه دار شدن احتمال دارد پیش بیاید ؟؟؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر ژن بیماری در یکی از والدین باشد بیماری در فرزندان ظاهر نمیشود ولی انتقال نهفته و بدون علامت بیماری در یک چهارم فرزندان را موجب میشود.

  3. اسلامی می‌گوید:

    معیار کمبود مس در افراد سالم بر چ اساسی هست

  4. Zeinab می‌گوید:

    سلام
    من ٤٩ ساله هستم و ٢٨ساله كه داروي پني سيلامين مصرف ميكنم در يكسال اخير بيني من مرتبا قرمز شده و خارش ميكند و با وجود تمام داروها و تشخيص ها هنوز خوب نشده
    و اينكه قسمت هاي مختلف بدنم بي علت كبود ميشن
    آيا اين موارد ميتونن بخاطر بيماري باشه
    و چه راهكاري وجود داره؟
    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      شايد حساسيت داروئي و كمبود پلاكت مطرح است، با نظر پزشك معالج احتمالا تعويض دارو با سولفات روي موثر واقع شود.

  5. سجاد می‌گوید:

    چندسال پیش خودشما از ازطریق آزمایشات خون وادرار تشخیص دادید که پسرعموم دچاربیماری ویلسون است.(البته چندبارآزمایش تکرار شدوجواب بیماری ویلسون است) چون چندروزی خیلی کسالت داشت وخیلی می خوابید رفتیم پزشک درشهرخودمان آزمایش داده است گفتن که
    Alkaline Phosphataseخيلي افزايش يافته وسرم سروپلاسمین پایین است.آیا افزایش آلکان فسفاتاز یعنی یک بیماری جدیدی درفردایجاد شده است

  6. امیرحسین پارسا می‌گوید:

    با سلام و احترام ..مادر بنده و دایی طبق نظر پزشکان بیماری کادازیل دارند که نگرانی را هم برای فرزندان خانواده زیاد کرده و بیشترین اثر را روی راه رفتن و عدم تحرک و تعادل انها گذاشته است و صدردرصد نیاز به دیگران برای امور عادی خود هم دارد و طبق ام ار آی انجام شده می گویند مایعات سفید مغزش زیاد شده است داروهایی که مصرف می کند سرترالین.. مادوپار..اس ا …پلاویکس ..بوکساید …امانتادین …گابانتین ..دپاکین …ویتامین ای ..سیرادالود….قرص های چربی …. سوال من این است ایا داروی خاصی دیگر دارند؟ بعضا انپول های رقیق کننده خون هم می زنند … خواهشمندم ما را راهنمایی کنید ؟ چون روز به روز بدتر شده و حالات ایشان حرف نزدن حتی روزها و خیره شدن و نگاه کردن و بعضا خنده هایی که اب و غذا در گلویشان ی ماند و حالت خفه گی دست می دهند …و حتی در سال گذشته دو مرتبه چند روزی از حالت عادی خارج که با داروهای هپارین و بی پیریدین و هالوپیرادول و ..داوی توهم دادند بهشون …..ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      تشخیص کادازیل از روی تعیین ژن بیماری تایید میشود. معمولا با داروهای ضد پلاکت و ضد تشنج و فولیک آسید بیماری قابل کنترل است. درمان داروئی بایستی با کنترل بالینی پزشک معالج مدیریت شود هیچگونه توصیه درمان یا تجویز دارو از این طریق پیشنهاد نمیشود.

  7. نبما می‌گوید:

    سلام دکتر خسته نباشید. من هیچ مشکلی نداشتم ولی چکاب که انجام دادم alt 84 بود ، ازمایش بعد سرولوپلاسمین 14 صدم و مس ادرار 117 بود، چقد احتمال داره که ویلسون باشه؟ ممنون

  8. محسن می‌گوید:

    سلام دکنر خسته نباشد. الان خیلی از دکترها درباره موثر بودن زینگ و عدم لزوم استفاده از دو داروی پنس سیلامین و ترینتین تاکید دارند ولی عدهرای دیگر از دکترها همچنان این دو دارو رو تجویز میکنند و زینک مکمل می باشد. با توجه به اینکه این دو دارو مشخص شده که عوارضزیاری دارد ، به نظر شما بیمارانی که اینددو دارو برایشان تجوز می شود چه کاری باید انجام دهند؟ ایا امکانش هست این دارو رو مصرف نکنند و زینک رو جایگزین کنن؟
    خواهش میکنم با توجه به اهمیت موضوع راهنمایی بفرمایید . سپاسگزارم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      کارشناسان فوق تخصص در بیماری ویلسون ادامه درمان با زینک را که از جذب مس جلوگیری میکند کافی کیدانند. برای موارد حاد و موقت ممکن است داروهای قبلی به همراه استفاده شود.

  9. eli می‌گوید:

    سلام آقای دکتر خسته نباشین. آقای دکتر نامزد من بیماری ویلسون داره ولی تحت درمانه و فقط گاهی مواقع گرفتگی و درد عضلات پیدا میکنه. از من خواسته که ترکش کنم بخاطر بیماریش . میخواستم ببینم با اینکه کاملا بیماریش تحت کنترله احتمالش هست شدید بشه و منجر به فلج شدن بشه؟ یا بعدا برای بچه دار شدن مشکلی پیش میاد؟ اگه ممکنه راهنماییم کنین

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با مصرف دارو، بیماری اگر تابحال عوارض عمده مغزی و کبدی ندارد کاملا قابل کنترل است اعتمال کم بیماری در فرندان وجود دارد میشود بموقع تشخیص و کنترل نمود. یا با تستهای ژنتیک موارد مبتلا را بموقع سقط گرد.

  10. محسن می‌گوید:

    سلام اقای دکتر. وقتتون بخیر. 29 ساله هستم. ازمایشات من دوبار سروپلاسمین پایین بوده و مس ادرار بالا بوده، alt هم بالا هست ولی چند دکتر رفتم میگن ویلسون نیست و علتش اینکه که تحرک نداری و چاقی شکمی داری. سونگرافی هم انجام دادم کبد مشکلی نداشته. الان هم هیچ علائمی ندارم و بی دلیل چکاب داده بودم. میخواستم راهنمایی کنید که چکار کنم، نگرانم که ویلسون باشه و تشخیص نداده باشن.
    با تشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بنظرم محض پیشگیری از عوارض رسوب مس در مغز و کبد بهتر است سولفات روی که ارزان و بی ضرر است و مانع جذب مس میشود مدت با نظارت یک نفر پزشک ادامه دهید. اگر قبول نکردند علتش را از من سوال نفرمائید.

  11. نیما می‌گوید:

    سلام استاد وقتتون بخیر. ممنون از اینکه وقت میذارین و ما میتوانیم از کمک ها و مشاوره های ارزشمندتون استفاده کنیم. من هیچ گونه بیماری یا علائم یا سابقه خانوادگی بیماری خاصی رو ندارم ولی در شهرستان چکاب انحام دادم که انزیم های کبدی بالا بود (alt ) . دکتر مربوطه دستور آزمایش های کبدی رو دادن و مشخص شد سرولوپلاسمین پایین است (18.) . در تکرار ازمایش به همراه مس 24 ساعته مجددا سرولوپلاسپین پایین و مس ادرار بالا بود (117). دکتر من رو ارجاع دادن به چشم مزشک و دکترهای شیراز بعد از مراجعه به شیراز از لحاظ قرنیه مشکلی نداشتم و در شیراز مجددا آزمایش سرولوپلاسپین و مس ادرار 24 ساعته انجام دادم. که خوشبختانه هر دو نرمال بود ( سرولوپلاسمین 29. و مس ادرار 15 ) . نظر شما چیست؟ سپاسگذارم

  12. Sanaz می‌گوید:

    سلام آقای دکتر خسته نباشین. نامزد من بیماری ویلسون داره کاملا تحت کنترله و مشکل جدی نداره فقط گاهی مواقع گرفتگی عضلات پیدا میکنه ازم خواسته که ازش جدا بشم چون فکر میکنه نهایتا منجر به فلج شدنش میشه میخواستم ببینم واقعا اگر تحت درمان همیشگی باشه بازم امکان فلج شدن هست؟ بعدا برای بچه دار شدن مشکلی پیش میاد؟ توروخدا راهنمایی کنین ممنون

  13. مسعود می‌گوید:

    سلام و تشکر از اقای دکتر
    الان کارشناسی انیمیشن و کارگردانی هستم و تازه سایت شما را پیدا کردم از حوصله و دقت شما سپاسگذارم در سن 17 سالگی بخاطر ریزش اب دهانم و نداشتن تعادل من راخدمت دکتر تنکابنی بیمارستان مفید فرستادند که ایشان تشخیص دادند و دارو و رژیم انجام شد اما الان در سن 32 سالگی هم تکلم ندارم هم تعادل و اب دهانم بیشتر از قبل می اید و تعادلم کامل بهم خورده ایا اجازه میدهید خدمت شما بیایم یا لطف کرده و راهنماییم بفرمایید (بگویم دکتر تنکابنی فرمودند شما عادت کنید خودش هم عادت کند ) که دیگر پیش ایشان هم نرفتم باز هم از حوصله شما سپاسگذارم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است سیر بیماری و نتیجه بررسی ها و تشخیص و درمان بعمل آمده در این مدت را از این طریق ارسال کنید ببینیم مشکل چه هست.

  14. حمید می‌گوید:

    سلام دختر من با نشانه های اولیه هپاتیت بستری شد و بعد از آزمایش میزان سروپلاسمین افزایش و مس ادرار هم افزایش داشته ضمن اینکه میزان آزمایش asma هم افزایش داشته به نظر شما احتمال ویلسون هست یا اتوایمیون

  15. مسعود می‌گوید:

    Test Result Reference Intervals(Sex & Age adjusted)
    Fasting Blood Glucose ……………. 70-99 Normal fasting Glucose
    100-125 Impaired fasting Glucose
    more than >126 Diabetes
    76 mg/dL
    Blood Glucose(2hrs after Breakfa 72 mg/dL Diet & Medication dependent
    Urea ………………………………….. 36 mg/dL 16.6-48.5
    Creatinine …………………………… 1.05 mg/dL 0.7-1.3
    Uric Acid …………………………….. 1.8 mg/dL 3.4-7
    Total Cholesterol ………………….. Normal : 240
    106 mg/dL
    Triglycerides ………………………… 500 Very high
    59 mg/dL
    ALT(SGPT) ………………………….. 13 U/L <41
    AST(SGOT) …………………………. 17 U/L <40
    Copper(Serum) …………………….. 21* μg/dL . 0-140
    *:Rechecked.
    Biochemistry – Urine 24hrs aliqout Checked By: Dr.mebrahimi
    Test Result Reference Intervals(Sex & Age adjusted)
    Volume (Urine-24 hrs) …………… Children : 500-1000
    Adult : 600-1800
    Old adult : 250-2400
    1320 mL/24 hrs
    Creatinine (Urine-24 hrs) ………… 27.4 mg/dL 14-26 (declines with age to 10 mg/Kg/day starting in fifth decade)
    Copper (Urine-24hrs) …………….. Normal :200
    198.0 μg/24 hrs
    Mild Urinary copper excretion greater than 60 mcg/day may be seen in diseases other than Wilson’s disease. Correlation with
    other clinical data should be considered. Diet, medication, and nutritional supplements may introduce interfering substances.
    Patients should be encouraged to discontinue nutritional supplements, vitamins, minerals, and non-essential over-the-counter
    medications (upon the advice of their physician).
    Hematology – ESR – Whole Blood Checked By: Dr. Majid Safa
    Test Result Reference Intervals(Sex & Age adjusted)
    ESR 1st hr …………………………… 1 mm/hr 0-15
    داروهای مصرفی روزی 3 تا دی پینیسیلامین وزینک فقط صبح ویتامین 6ب بلاوه زینک و دی پینیسیلامین مصرف میشود
    باتشکر از توجه شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      درمان تري گليسريد خيلي بالا و تصميم پزشك به كم كردن و قطع پني سيلامين و افزودن زينك با كنتر ل باليني با صلاح ديد خودشان پيشنهاد ميشود.

  16. مسعود می‌گوید:

    چون این بیماری گفتند ژنتیکی است در صورتی که پدر ومادر من فامیلی نسبتا دوری باهم دارندپدرم پسر عموی مادرمادرم است واین مسئله باعث شده که هر خواستگاری می خواد بیاد برای خواهرم مادرم رد می کند
    مادرم سال 60 تمامی ازمایشات ژنتیک را کامل انجام داده وجواب همه انها مثبت بود
    من متولد 64 هستم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر هریک از والدین با یک ژن مغلوب ناقل بیماری باشند مجموع دو ژن مغلوب در فرزند بیماری بالینی را ظاهر میکند، اگر با فرد بدون ژن بیماری ازدواج بعمل آید احتمال 50% ناقل بودن فرزند پیش می آید احتمال بیماری بالینی بعید است.

  17. مسعود می‌گوید:

    یه سوال من که ویلسون دارم می تونم ازدواج کنم؟ ایا ممکن بچه من دچاره بیماری من بشه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر همسر از نظر ژن بیماری ( که خیلی نادر است ) منفی باشد احتمال بیماری در فرزندان وجود ندارد ولی ژن ناقل را به نسبت 50% حامل میشوند.

  18. محسن می‌گوید:

    با سلام و احترام
    آقای دکتر من مدت 4سال افسردگی شدید دارم و هیچ درمانی حاصل نشده.
    قرص هایی که مصرف میکنم سیتالوپرام 20و ریسپریدون 2 میلی گرم هستن.
    طبق مطالعه ایی که داشتم با خبر شدم ممکنه علت بیماری من رسوب مس در مغز من باشه.چون خوندم ازدیاد مس باعث میشه مغز قدیم فعالیتش بیشتر بشه.منم همش به گذشته فکر میکنم و خاطرات تلخ با هذیان هایی که همراهش هست منو خیلی خیلی اذیت میکنه.در عوض روی باعث فعالیت مغز در زمان حال میشه و قدرت استدلال و خرد رو بالا میبره.کارمم استرس خیلی زیادی داره.

    حالا سوالی که از شما دارم اینکه ممکنه علت بیماری من کمبود روی و ازدیاد مس باشه؟
    در صورت تایید چکار کنم مس بدنم دفع بشه؟یا اگه قرص زینک مصرف کنم طی چه زمانی مس بدنم اندازه میشه.
    از اینکه وقت میزارین و جواب میدین صمیمانه سپاسگزارم.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این علت بعید است عامل افسردگی باشد.رسوب مس ناشی از زیادی این عنصر صرفا در کمبود سرولوپلاسمین خون دیده میشود با تست سرمی و اندازه گیری مس ادارا 24 ساعته بسهولت قابل تشخیص است.

  19. محسن می‌گوید:

    خیلی ممنون از توضیحتون.
    کمبود سرولوپلاسمین خون در اثر چه بیماری هایی میباشد؟
    آیا قابل درمان است؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب نشانه بیماری ویلسون است در مواردی هم کمبودهای تغذیه ای و هورمونی ممکن است عامل باشد با پیوند کبد سولوپلاسمین طبیعی میشود ولی با تشخیص بموقع و کنترل جذب مس کار به این مرحله نمیکشد.

  20. اسلامی می‌گوید:

    سلام ایا بیماری ویلسون موجب بالا رفتن انزیم های کبدی می شود ممنون از شما

  21. سمانه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر ،مادر من مبتلا به ویلسون هستند ،پزشک ایشون فقط از زینک برای درمان استفاده کردند و در طول دوسالی که متوجه بیماری شدن و تحت درمان هستن ،درمان با زیتک نتیجه خوبی داشته.مادر من، دچار سیروز کبدی هستند و مقداری واریس مری هم تشخیص داده شده که البته بیماری پیشرفتی نداشته خداروشکر و کنترل شده.الان حدود دو هفته است که اول دچار یک تبخال در لوزه شد که دکتر تشخیص داد ویروس هست و تبخال بهبود پیدا کرد اما با این وجود مادرم به شدت ضعیف شده و اشتهایی به غذا نداره و گاها نسبت به بوی غذا و یا فکر کردن به غذا حال تهوع میگیره.میخواستم بدونم آیا این مشکل ارتباطی با بیماری ویلسون داره یا خیر .

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ارتباط مستقیم ندارد اگر کم خونی و کمی شمارش سلولهای خونی دارد ئجهت جبران کاستی دفاع بدن بایستی کنترل شود.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ چهار = 6

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>