عود و بهبودی دوره ای اختلال دید و ضعف پاها در یک بیمار M.S. در طی 16 سال گذشته

خانم 23 ساله مجرد در تیرماه 1374 اولین بارعلائم عصبی M.S را بصورت اختلال تعادل، سرگیجه، استفراغ و فلج چشم ها (اوفتالموپلژی اینترنوکلئر) نشان داده بود . در آن تاریخ اسکن مغز سی تی و آزمایش خون طبیعی بود. به درمان با استروئید وریدی پاسخ مساعد داده و در مدت یک ماه بهبود کامل یافته بود. برای پیشگیری M.S تا آبان 1374 تحت درمان آزاتیوپرین روزی سه قرص قرار گرفته بود. از آن تاریخ تا تیرماه 1375 ضمن قطع درمان عود بیماری نداشت تا اینکه شروع عود بیماری بصورت تاری دید چشم چپ (قدرت بینایی 5/10)، سرگیجه، استفراغ و کرختی دستها ظاهر نمود. این بار نیز علائم بیماری با درمان استروئید وریدی فروکش نمود و مختصر تاری دید چشم چپ برای رنگ ها باقیمانده بود. در این تاریخ MRI مغزبیمارطبیعی بود و با داشتن سلامتی فیزیکی و اخذ مدرک کارشناسی متاهل گردید. درمان پیشگیری با آزاتیوپرین روزی سه قرص دوباره شروع شد و به مدت 5 ماه ادامه یافت و پس از آن تاریخ ضمن قطع درمان تا مرداد 1377 عود نداشته است. در این تاریخ ضمن مصرف کلومیفن برای نازایی علائم جزئی عصبی نخاعی بصورت کرختی نواحی پایین کمر و شکم و تشدید رفلکس های وتری در پاها ظاهر نمود، دراسکن MRIنخاع گردن دو کانون تشدید سیگنال مشاهده شده بود، این بار نیز به درمان با استروئید وریدی پاسخ مساعد داد. به لحاظ تصمیم به حاملگی داروی دیگری تجویز نشد. در خرداد ماه 1380 عود علائم بصورت نابینایی چشم چپ و کرختی و ضعف دستها و پاها بروز نمود. با درمان استروئید وریدی و شروع آزاتیوپرین در مدت سه ماه، بهبودی تقریبا کامل ضعف دستها و پاها حاصل گردید، اختلال دید چپ در حد 1/10 باقی ماند. در بهمن 1380 به جهت حاملگی درمان قطع شده بود. در آذرماه 1381 تحت سزارین قرار گرفت و بعد از زایمان، پردنیزولون وریدی برای پیشگیری از عود بیماری داده شد، تا فروردین 1383 عود نداشت. در این تاریخ نیز عود بیماری بصورت تاری دید مجدد در چشم راست و پارزی پاها ظاهر شد. درمان مجدد با پردنیزولون وریدی و درمان پیشگیری با آزاتیوپرین شروع گردید، این بار نیز علائم در مدت دو ماه فروکش نمود ولی دید چشم راست در حد 4/10 و چشم چپ در حد 1/10 و ضعف مختصر پای راست وجود داشت. در فروردین ماه 1385 به لحاظ تصمیم حاملگی مجدد آزاتیوپرین قطع گردید. حاملگی بدون مسئله خاصی تا مرداد 1386 ادامه داشت که نهایتاً به سزارین جنین مرده شش ماهه منتهی شد. بعد از سزارین پردنیزولون وریدی دریافت نمود. تا مهرماه 1387 بدون دریافت دارو عود نداشته است تا اینکه به لحاظ عود خفیف نخاعی و تکرر ادرار درمان با سینووکس شروع گردید. در دیماه 1387 MRI مغز و نخاع بیمار طبیعی بود و بیمار کارایی در حد طبیعی داشت. کنترل ادرار طبیعی بود و اختلال دید بدون تغییر بود. در تاریخ شهریور 1388 بدنبال یک ماه قطع سینووکس عود علائم نخاعی بصورت ضعف و اختلال حس در پاها ظاهر شد و به درمان با پردنیزولون وریدی و سینووکس پاسخ مساعد داد بطوریکه در اسفندماه 1388 کارایی بیمار در حد نرمال بود و محدودیت حسی و حرکتی نداشت. از اردیبهشت ماه 1389 بعلت کم کاری تیروئید، لوویتروکسین دریافت نمود. در مهرماه 1389 ضمن دریافت سینووکس عود مختصر با علائم نخاعی نشان داد. این بار نیز به درمان با پردنیزولون وریدی پاسخ داد و به لحاظ تصمیم به حاملگی سینووکس را قطع نمود. در مدت حاملگی و بعد از سزارین که در خرداد ماه 1390 انجام گرفته بود عود بیماری نداشت، جهت پیشگیری عود بعد از زایمان پردنیزولون وریدی دریافت نمود و تا شهریورماه 1390 شیردهی بدون مسئله داشت.
پاراپلژی پیشرونده در اوایل شهریور 1390 منجر به فلج کامل پاها و اختلال شدید حس از ناحیه T5 به پایین و رتانسیون ادرار پدیدار شد، اختلال بینایی قدیمی تغییرنیافته بود، با عود بیماری، شیردهی قطع و شروع دوره درمان دیگر با سینووکس، پردنیزولون وریدی و آزاتیوپرین بعمل آمد. در MRI پلاک های متعدد در مغز و سیگمانهای نخاعی گردنی و پشتی مشاهده شد. ترکیبات مایع نخاعی طبیعی بود و تست NMO منفی بود. با ادامه درمان سه دوره پردنیزولون وریدی در مدت دو ماه و فیزیوتراپی بیمار به تدریج قدرت حرکت و اصلاح اختلال حس و کنترل ادرار را بدست آورد و قادر به راه رفتن به کمک عصا گردید.
این بیمار در طی 16 سال بیماری 7 بار دچار عودM.S. باعارضه چشمی و نخاعی به تنهایی یا توام گردیده، حملات شدیدتر در مواقع قطع درمان پدید آمده بود. در هر نوبت با درمان استروئید پاسخ مساعد حاصل گردیده و علیرغم از دست رفتن بینایی چشم چپ و کاهش دید چشم راست و ضعف نسبی پاها، در حال حاضر قادر به اداره امور خود می باشد. جای امیدواری است که از آخرین حمله شدید بیماری که بعد از سزارین سوم پدید آمده بهبودی بیشتری حاصل آید.

این نوشته در تخصصی, عمومی ارسال و , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

238 Responses to عود و بهبودی دوره ای اختلال دید و ضعف پاها در یک بیمار M.S. در طی 16 سال گذشته

  1. Sara می‌گوید:

    Bebakhshid mojadadan mozahem misham … Pas in halate paye man baraye chie ??? Man yek bar sabegheye tashanoj dashtam albate sale 91 vali hamchean darooye regretol estefade mikonam …ba pezeshkam tamas geareftam goftan agar edame dasht hatman baraye moayene bia… Be Nazare shoma be chi mashkook shodan ??? Kheili mitarsam komakam konid … Merci az rahnamaeitoon

  2. اسدی می‌گوید:

    باسلام اقای دکتر مدتی است وقتی به نور خورشید نگاه می کنم یا در محیطی افتابی قرار می گیرم بعد که به محیط سربسته می یام تا حدود 30 ثانیه دچار لرزش چشم می شوم چرا و چه کار کنم

  3. محمد جواد می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر من برادرم 5 سال پیش حالت تهوع و سرگیجه همراه با هذیان گویی داشت که با چند تا مسکن برطرف شد تا سال گذشته که مجددا این حالتها برایش اتفاق می افتد با طول یکماه در میان، آزمایشها و عکسها هم چیزی نشان نداده اند، دلیل این موارد چه چیزی می تواند باشد و از کجا شروع کنیم؟متشکرم

  4. سها می‌گوید:

    سلام
    بیمار من در 15 سالگی به دنبال واکسن دو گانه دچار بی حسی در دست راست شد که به نیمه راست تنه کشیده شد ام ار ای وجود یک پلاک در گردن و 3-4 تا در سر نشان دادکه 5 پالس گرفت و علائم به تدریج بر طرف شد بقیه ازمایشات نرمال بود. 2.5 سال بدون دارو و با پیگیری ام ار ای افزایش پلاک دیده نشد. تابستان امساللللل مجددا شایت از خواب رفتگی انگشت دست یا پا داشت که خودبه خود برطرف می شد ام ار ای جدید افزایش و فعالیت یک پلاک جدید گردن و افزایش مختصر پلاک سر را نشان داد بتا فرون یک روز در میان شروع شد. ایا می توان از اونکس هفتگی استفاده کند؟ ایا احتمال قطع دارو هست یا باید همه عمر مصرف کند؟ زیر محل تزریق در ران با وجودی که دفعه اول بود کمی گود شده ایا احتمال شروع بیماری لیپو اتروفی هست؟ در ان محل می توان دوباره تزریق کرد؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هر دو یک ترکیب با دوز متفاوت است ، با مجوز پزشک معالج مشکل نیست. مدت مصرف در بلند مدت با پایش سیر بیماری تعیین میشود. در مورد عوارض تزریق بهتر است از پرستار کارشناس آموزش تزریق راهنمائی بخواهید.

  5. Mona می‌گوید:

    سلام خسته نباشيد من دختري ٢٠ساله هستم چند روز پيش دست راستم به مدت حدود ١ ساعت بي حس شد البته جزئي و هيچ مشكلي نداشتم تا ٣ روز پيش دوباره دست راستم كمي بي حس شد و پس از مدتي بهتر شد و دست چپم كمي بي حس شد،و فرداي آن روز پاهاي راستم يه كم بي حس و حالت مور مور سوزن سوزن پيدا كرد،آيا ممكن است كه بِه دليل كمبرد وبتأمين باشد؟من كمي مضطرب و عصبي هم هستم،احتمال داد نشانه ام آس باشد؟؟در حال حاظر آزمايش خون دادم و تا جوابش بيايد خيلي نگران هستم لطفا كمكم كنيد

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این علائم اغلب نشانه های بیماری بیماری عضوی نیست بیشتر بعلت نگرانی و تلقین پدید می آید.

  6. مهراد می‌گوید:

    سلام آقای دکتر , من جوان 23 ساله ام . حدود ده روز پیش بالای سرم درد میکرد و ادامه داشت تا شبش که رفته بودیم بیلیارد نشسته بودم احساس گرمای زیاد کردم و حالت تهو بهم دست داد خیلی اضطراب گرفت منو اون لحظه پاشدم یه هوا خوردم بهتر شدم اما خیلی مضطرب بودم ……. . به نظر شما من چمه ینی امکان داره مریزی بد گرفته باشم؟؟ راستی من تمام مدت موبایل تو دستم بود و همش سرم توشه لطفا بگید میتونه ام اس باشه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این علائم نشانه سندرم هراس = ترس از بیماری است درمان اضطراب برای کنترل آن کافی خواهد بود.

  7. رضا می‌گوید:

    سلام اقای دکتر
    راستش من خیلی لاغر و ضعیف هستم و فشار خون پایینی دارمو فکر کنم کم خون هم هستم و 17 سالمه
    اخرین باری ک فشارم 8 شد پاهام بی حس شد وبعد ازیکی دوساعت خوب شد الان از اون موقع همش احساس میکنم که پای سمت راستم ضعف داره البته اصلا توی راه رفتن دچار مشکل نمیشم و یه بارم برای سه چهار ثانیه چشم چپم یکم تار دید… بشدت نگران ام اس هستم به طوری که این فکر که ممکنه من ام اس داشته باشم در کارهای روزانم مشکل ایجاد کرده و فکرش عذابم میده و نمیتونم درس بخونم
    خواهش میکنم بگید به نظرتون مشکل وجود داره؟
    با توجه به اینکه من بشدت نگران هستم و همش احساس میکنم ام اس دارم ممکنه که با تلقین به اینکه من دچار این بیماری هستم واقعا این بیماری رو بگیرم؟
    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این علائم نشانه استرس و ترس از بیماری است با کنترل ترس و اضطراب و درمان مناسب و ورزش غالبا این علائم برطرف میشود.

  8. امیر می‌گوید:

    سلام اقای دکتر
    پسری 25 ساله هستم. دو هفته اس که دچار خستگی شدیدی شدم به طوری که همیشه خسته ام و این در پاها خیلی شدید تره پاهام اصلا جون ندارن و به سختی می تونم از پله ها بالا برم و کمی راه میرم انگار که چند کیلومتر راه رفتم. کمی قبل تر هم چشم درد و سرگیجه داشتم که بهبود پیدا کردن خیلی نگران ام اس هستم اینا علایم ام اس هستن؟

  9. مهدی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر… من چند ماه پیش توو پاهام احساس سستی میکردم و درد ستون فقرات داشتم، یه ماه خوب خوب بودم، اما الان علائم برگشته و منگی سر هم بهش اضافه شده و بعضی‌وقتا توو جاهای مختلف تیر کوچیک می‌کشه… درد ستون فقرات پایین گردن هم متغیره، گاهی خوب خوب می‌شه باز برمی‌گرده، منگی سر هم همینطور… بیقراری ناشی از استرس دارم و کف پاهام هم سرده، و یه احساس سرما توو جونم حس می‌کنم،آزمایش خون هم فقط کمبود ویتامین دی داشتم، البته قند هم یکم بالا بود که دکتر گفت شاید زود اومدی اینجوری نشون داده وگرنه شما لاغری و سابقه هم نداشتی امکان نداره، آقای دکتر واقعن کلافه شدم، ممنون می‌شم اگه پاسخ بدین…

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      (اگر در معاینه اعصاب عارضه عضوی دیده نشود ، این نوع علائم حسی متغیر و ناپایدار اغلب نشانه بیماری عضوی نیست و غالبا حاکی از اختلال اضطرابی و ترس از بیماری است. اغلب درمان موارد روان تنی و وسواس خود بیمار انگاری خیلی مشکل تر از درمان بیماری عضوی است، کنترل این مسئله چالش زمان بر روان پزشکی است.)

  10. Mohsen می‌گوید:

    سلام.لطفا منو راهنمایی کنید.مدتیه احساس میکنم سمت راست بدنم بی حسه چند روز پیش کلیه سمت راستم یهویی درد شدیدی گرفت و خون تو ادرارم بود.من هیچ مشکلی نداشتم.اینا علائم چی میتونه باشه؟خیلی میترسم لطفا راهنماییم کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      درد ناحیه کلیه با دفع ادرار خونی اغلب بعلت سنگ کلیه پیش می آید. برحب اینکه اختلال حس در رابطه با محدوده نخاعی و یا مغزی و یا صرفا تلقینی باشد در معاینه معلوم میشود.

  11. نادیا می‌گوید:

    سلام آقای دکتر
    من تقریبا یک سالی میشه که سرترالین مصرف میکنم. البته صبح 50 و شب 100. حدود 3 هفته ای میشه که دکتر مقدارش و بیشتر کردند و صبح 100 و شب 100 می خورم.
    یک هفته بعد از افزایش دوز مصرف، دچار تپش قلب شدید، پرش ناگهانی در خواب، تیرکشیدن سمت چپ قفسه سینه به سمت دست سمت چپ و ضعف و بی حالی شدید در دست ها و پاها و حتی در صحبت کردن و بی حسی و کرخت شدن و سرد شدن پاهام شدم. البته دوماه پیش به علت درد چشم و احساس ضعف بینایی به پزشک مراجعه کردم ولی خوشبختانه شماره چشمام همچنان 0 می باشد و دکتر گفتند حساسیت چشمی پیدا کردم که با قطره بهتر شد. ولی الان بعد از نیم ساعت نگاه کردن و باز بودن چشمام، احساس دوبینی دارم. سرگیجه و عدم حفظ تعادل نیز دارم. می تونه از عوارض سرترالین و افزایش دوز مصرفی باشه یا علائم ام اس محسوب میشه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      علائم گفته شده نشانه بيماري عضوي نيست احتمال اضطراب با مشورت ، معالج شرايط را راحت ارزيابي ميكند

  12. الی می‌گوید:

    سلام‌اقای دکتر.
    دختری ۲۶ساله ام که از هشت سالگی ورزش حرفه ایی کار‌میکردم. به تازگی‌ به مدت ۲ماه احساس داغ شدن در مچ پا،‌بالای‌زانو و احساس سوزن سوزن شدن در دست و‌پام شروع شد که هر ساعت تکرار میشد. الان مدت یکماه بود که این علائم قطع شده بود و باز شروع شده. اقای دکتر من میترسم دکتر برم چون دوستم گفت احتمالا ام‌اس داری. میشه راهنماییم بفرمایید؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با مراجعه به معاینه اعصاب مطمئنا از نبود بیماری جدی و درمان اضطراب برخوردار خواهید شد

  13. رضا احمدی می‌گوید:

    سلام اقای دکتر ۱کنترل نکردن فشار خونکنترل نکردن وزنکنترل نکردن ازمایش ها

  14. بهار می‌گوید:

    سلام آقای دکتر
    حدود ۳ ماهه که من از سمت چپ در رانندگی تعادل ندارم‌احساس افتادگی و سقوط دارم و قادر به رانندگی نیستم از ناحیه پا تا لگن پام سر میشه و گاهی همش حس میکنم دارم به درو دیوار میخورم البته سابقه میگرن هم دارم و کلی دکتر گوش و حلق و بیتی رفتم و گفتن مشکلی نداری به نظر شما چه مشکلی پیدا کردم

پاسخ دهید



1 × یک =
