موانع درمان در مالتیپل اسکلروز ( ام اس)

اکثریت بیماران ام اس دوره های عود و بهبودی را با درمان و یا بدون درمان در سالهای اولیه بخوبی می گذرانند، بطوریکه درصد اندکی از بیماران در پنج سال اول با مشکل کنترل بیماری مواجه اند. اکثریت بیماران نیز در پنج سال دوم ضمن درمان و کنترل از توانایی خوبی برخوردارند بطوریکه بعد از ده سال از شروع بیماری ناتوانیی چندانی ندارند. با درمان های موجود از هر نوع که استفاده بشود مشکل کنترل معمولا پس از حدود ده سال پدید می آید که به درمان با اینترفرون ها (سینووکس، آوونکس، بتافرون، ربیف) پاسخ مساعد نمی دهند بطوریکه بیماران از مراحل عود و بهبودی به مرحله سیر پیشرونده بیماری وارد میشوند.
در کنفرانس ها از تعداد زیادی درمان های قدیمی و جدید بعنواون درمان اصلی یا کمکی بحث می شود. آزاتیوپرین ، سیکلوفسفوماید و متوترکسیت از گروه شیمی درمانی کم عارضه هستند که از سالها قبل و قبل از کشف اینترفرونها مصرف شده اند، امروزه نیز بعنوان داروی کمکی مصرف میشوند. میتوکسانترون (نوانترون) جزو داروهای شیمی درمانی خطیر است که عوارض نارسایی قلبی وخیم و عوارض خونی و کبدی آن اغلب موجب هراس بیمار و پزشک در استفاده از آن میگردد، یکی دیگر از درمان های قدیمی کمکی کوپاکسون است که درمان نسبتا موثری بوده ولی به بازار دارویی ایران بطور رسمی وارد نشده است، چند موردی که شخصی تهیه و استفاده شده به لحاظ مشکل تزریق همه روزه، کمی اثردرمانی و گرانی قیمت دارو نتوانسته اند ادامه دهند.(ویرایش: خوشبختانه تولید داخلی دارو از خرداد 91 در ایران قابل دسترس است، بعنوان داروی کمکی میشود به اینترفرون اضافه نمود مشکل اصلی هزینه درمان و تزریق همه روزه و نا محدود دارو است)
به داروهای جدید ، مثل ناتالیزوماب ، کلادرابین ، فینگولیمود و…. که در ابتدا امیدواری زیادی میرفت با چند مشکل مواجه شده اند: اول عوارض این داروهاست دوم گران بودن قیمت داروها است . سوم عدم دسترسی بیماران به این داروها در خارج از کشورهای آمریکا و اروپائی است. ( گاه و بیگاه خبرهائی از کشف و تولید داروی جدید بعنوان معالجه قطعی ام اس قبل از مطالعه و تایید مراجع صلاحیت دار در رسانه ها پخش میشود و امیدهای واهی در مردم ایجاد میکند که غیر از سردرگمی و اخلال در روند درمان استاندارد حاصلی نداشته است.)
آنچه امروزه عملا برای بیماران ام اس در مرحله پیشرونده میتوانیم انجام دهیم به قرار زیر است:
1) افزایش مقادیر اینترفرون از تزریق از یکبار در هفته به سه بار در هفته یا یک روز در میان چنانچه برای بیمار قابل تحمل باشد.
2) تزریق پردنیزولون وریدی یک گرم درماه یا سه گرم هر سه ماه برای چند ماه با در نظر گرفتن عوارض فشارخون، دیابت، استئوپروز.
3) استفاده از داروهای کاهنده ایمنی از انواع قدیمی مثل آزاتیوپرین یا متوترکسیت توام با داروهای فوق.
4) اضافه نمودن Cell Cept (مایکوفنولات) بجای داروهای آزاتیوپرین و متوترکسیت … .
این دارو در بیماران پیوند کلیه سالها مورد استفاده قرار گرفته ، این دارو در مراکز مختلف در درمان ام اس مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج رضایت بخش با عوارض کم گزارش شده است.
بنا به آزمایش نگارنده این متن ، از نه بیمار با سیر تشدید ثانوی که به مجموعه درمانهای اینترفرون و استروئید وریدی مقاوم بودند و در معرض حملات مکرر و تشدید علائم ناتوانی بودند ، در 18 ماه اخیر مایکوفنولات به درمان اینترفرون اضافه گردید ، ضمن اینکه دارو بدون عارضه مهم برای بیماران قابل تحمل بود ، در مدت درمان از سیر تشدید علائم بیماری کاسته شد وبیماران ازنتیجه درمان و بهبودی نسبی علائم بیماری رضایت داشتند. چهار بیمار ام اس بعلت عد م تمایل به مصرف و یا عوارض نسبی در شروع درمان از مصرف دارو منصرف شده بودند و در یک بیمار در شروع بیماری عوارض حاد بصورت تب و واکنش حساسیت موجب قطع درمان شده بود.در بیمارانی که تحت درمان هستند تنها عارضه گذرا عوارض روده ای و حساسیت به نور خورشید بوده .
مایکوفنولات بصورت قرص 500 میلی گرم خوراکی است که از یک قرص در روز به مدت یک هفته شروع شده، هفته دوم دو قرص، و در هفته سوم چنانچه در آزمایش خون کلوپنی و عوارض کبدی مشاهده نشود به سه تا چهار قرص رسانده می شود.
همانند بیماران پیوند کلیه ، درمان با مایکوفنولات برای مدت طولانی تجویز می شود . ابتدا هر ماه بعد هر 2 تا 3 ماه یکبار CBC و آنزیمهای کبد (AST-ALT) کنترل می شود. افراد تحت درمان با این دارو نباید در معرض نور آفتاب قرار گیرند. به لحاظ کاهش ایمنی شخص تحت درمان از نظر احتمال بروز بیماریهای عفونی مثل توبرکولوز و … باید معاینه و کنترل مرتب داشته باشند.
عوارض مهم داروئی مشاهده نشده و در مجموع بیماران از درمان راضی بوده اند.

10/3/92 از سه مورد بیمار که در مدت بیش از سه سال تحت درمان سلسپت توآم با سینووکس بوده اند حملات بیماری که قبلا عود مکرر داشته بخوبی کنترل شده اند. در سه بیمار به جهت کنترل رضایت بخش در مدت بیش از دوسال درمان قطع شده ومشکلی پیش نیامده ، دو مورد به جهت احساس بی اثر بودن ، خودشان درمان را قطع نموده و سیر بیماری خوبی نداشته اند.

فرستاده شده در ۱۳۹۲/۰۳/۱۰ در ۶:۲۶ ب.ظ | در پاسخ به سپیده.
بنا به تحقیقات جدید علیرغم خطر عوارض داروی های خوراکی جدید که در مرحله اول قابل پیش بینی و کنترل است ، بهتر از اینترفرونها اثر میکنند ، لذا در مراکزی بعنوان درمان ردیف اول مصرف میشوند . در بین اینها فیگولیمود و دی متیل فومارات از مرحله آزمایشی ۳ گذشته اند. ناتالیزوماب (تای سبری ) تزریق ماهانه بعلت عوارض خطیر فقط در موارد بی اثر بودن ایتنرفرنها تجوبز میشود. در مرحله ای شرکت های داروئی داخلی مدعی تولید فینگولیمود بودند ولی تا آنجا که اطلاع دارم خبری از کم و کیف تولید مشخص نشد. اگر تصمیم به وارد کردن دارو بگیرید باید توسط فامیل و آشنا به مقادیر کم تهیه کنید اگر تحمل داروئی خوب داشتید برنامه بلند مدت را تدارک میبینید. در حال حاضر مسئولین دارو ودرمان بنظر نمیرسد به این زودیها دنبال کارهای هزینه بر باشند.

این نوشته در تخصصی ارسال و , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

1,363 Responses to موانع درمان در مالتیپل اسکلروز ( ام اس)

  1. ش می‌گوید:

    آقای دکتر ۶ ماه هست ربیف می زنم. اواخر به زور می تونم ربیجکت رو دکمه اشو فشار بدم. از نظر روحی کم آوردم. می دونم بهترینه در نوع خودش و ربیجکت کار رو راحت کرده و سوزنش به زور دیده می شه! ولی سخت ترین کار شده ساعت ها کلنجار می رم و آخرش نمی زنم. این چطور درست می شه؟ نگرانم. به جای یه تزریق فوری ساعت ها در استرس هستم و از خوابم می زنم. چه بکنم؟! از وقتی که مادرم گفته تا شب صداشو نشنوم خوابم نمی بره و حرف هایی که از روی محبته ولی استرس برای من میاره اینطور شدم!

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر مشکل تکنیکی تزریق دارید با پرستار مرکز ارائه دارو تماس بگیرید اگر نشد پزشک تان ممکن است دارو را به قرص تغییر دهند.

  2. simin می‌گوید:

    با عرض سلام و خسته نباشید
    همسر من بهمن ماه دچار تاری دید در چشم چپ شد . 5 روز کورتون تزریق کرد و دید چشمش برگشت. ام آر آی که از مغزش گرفتن تشخیص ام اس دادن. پزشک خودش تشخیص سی آی اس دادن و داروی اینتروفرون بتا تجویز کردن بصورت یک روز در میان. آیا از نظر شما مصرف یک روز در میان برای این بیمار زیاد نیست و نباید یکبار در هفته تزریق انجام بده؟ ضمن اینکه تا کنون حمله دیگه ای نداشته . سپاس فراوان

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هر یک از دو نوع اینترفرون را میشود برحسب نیاز به شدت بیماری برای پیشگیری ادامه داد.

  3. ف می‌گوید:

    در این مدتی که شاید قبل از حمله و گرفتن پالس و تشخیش ام اس بوده متوجه تغییراتی در ظاهرم می شدم. انگشت ها و مچ در دست و پا به شدت لاغر شدند مثلا یا پوست صورتم مثل گذشته نیست و افتاده شده طوری که با عکس های گذشته قابل مقایسه نیست. استفاده از بوتاکس و فیلر رو مجاز می دونید شما؟ دریافت دوز پایین ولی مداوم کورتون رو چطور؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      دوز کم کورتون عوارض بیشتر از اثر درمانی دارد بقیه مسائل به بیماری ام اس ارتباط ندارد

  4. saeed می‌گوید:

    با سلام. جناب دکتر من 2سال پیش سرم گیج میرفت البته میشه گفت 3سال تایک سال بعدش زیاد شد سرگیجم که بعده 1سال رفتم دکتر اونم به علت اینکه خیلی شدید گوشم عفونت میکرد که رفتم پیشه فوق تخصص گوش حلق بینی. نگاه کرد تو گوشم چیزی نبود بعدش نوشت منو ام آر آی رفتم دادم که جوابش اومد سرم چندتا پلاک مشاهده شد و یه دونه هم تو نخاع. منو معرفی کرد پیشه متخصص مغز و اعصاب. رفتم پیشه مغز و اعصاب بهم گفت 3روز باید بستری بشی منم 3روز بستری شدم همه چی از من گرفتن ولی مایع نخاعی گرفته نشد. بعد اینکه مرخص شدم 15 روز بعدش رفتم پیشه همون دکتر مغز و اعصاب که درمان رو شروع کنه و بهم گفت تشخیص قطعی ام اس نیس.cisگفت. و گفت ما این کارارو …….

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      در تشخیص ام اس علائم عینی بیش از علائم حسی معتبر است اگر در معاینه در موارد سرگیجه و اختلال دید علائم عینی از عدم تعادل و لرزش چشم و کاهش دید عملا دیده شده تشخیص ام اس تایید میشود. اگر در مغز و در نخاع پلاک بوده باز در تایید ام اس است با درمان طولانی مدت مناسب بیماری قابل کنترل میباشد.

  5. حمید رضا گنجعلی می‌گوید:

    با سلام و احترام خدمت جناب آقای دکتر سیفی
    آیا امکان مشاوره تلفنی هم وجود دارد

  6. حمید می‌گوید:

    جناب آقای دکتر سیفی
    با سلام و احترام
    اینجانب در اوائل بهمن ماه سال گذشته پس از مبتلا شدن به عفونت گوش به پزشگ مراجعه و برای اینجانب کپسول سیپرو فلوکساسین تجویز نمود….
    در اواسط اسفند ماه سال گذشته پس از فعالیت بدنی شدید شب هنگام حالت خستگی و داغ شدن عضلات را داشتم که فکر می کردم به دلیل خستگی است (لازم بذکر است شب قبل ناگهان پاهایم تا مچ درد شدیدی گرفت و آنچنان سرد شد مثل اینکه چندین روز در فریزر بوده ) این حالت چهار یا پنج روز طول کشید و …. و گردن درد شدید داشته و بیشتر سمت راست گردنم درد می کند و بنظرم بیشتر درد در یک نقطه متمرکز است
    لطفا خواهشمند است در این مورد مرا راهنمایی کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است اختلال روان تنی را در این سایت مطالعه کنید و تا موقعی که بیماری جسمی مسلم دیده نشده درمان وسواس را جدی بگیرید.

  7. ف می‌گوید:

    حدود ۷ ماه هست که ربیف می زنم. حمله بی حسی و ضعف اندام تحتانی راست بود. هنوز توانایی راه رفتن به حالت کاملا متعادل نرسیده. آیا پلاک فعال دارم؟ کلا تمام عوارض حمله هنوز یک سایه خیلی کمرنگ دارند به ویژه در خستگی و استرس

  8. Atiyeh می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من ۲۴ ساله هستم‌ و به بیماری ام اس مشکوک شدم رفتم ام آر آی دادم در گزارش ام آر آی نوشته شده بود که کانون های ریز با سیگنال غیرطبیعی در ماده سفید عمقی نیمکره های مغزی در نواحی پاساژیتال،پری ونتریکولار،پری کالوزال،کالوزال،کالوزوسپتال و brain stem ثانوی به پلاک دمیلنیزان میباشد میخواستم بدونم این چه معنایی دارد؟

  9. سماء می‌گوید:

    سلام اقاي كتر من ٢٣ سالم هست ٤ ساله كه طي يه حمله دكتر تشخيص داد ام اس خفيف دارم از اون روز هم حمله اي رخ نداده ولي مرتب امپول مصرف ميكنم الان سينومر مصرف ميكنم ميخواستم بدونم براي عمل بيني مشكلي پيش نمياره بيهوشي برام؟

  10. مريم می‌گوید:

    با سلام
    مطمئن نيستم كه مى تونستم سوالم رو اينجا بنويسم يا نه اما ١ ماه پيش با يه سرى علائم حسى حركتى به دكتر مراجعه كردم و تشخيص ام اس داده شد. ٢ پلاك دارم يكى روى بصل انخاع و يكى روى نخاع كه ٢ مهره و نيم رو درگير كرده. ١٤ تا سولومدرول تزريق كردم در ٧ روز و الان پردنيزولون ٥٠ مى خورم كه ٣ روز به پايان دوره اش مونده اما بخشى از علائم هنوز به قوت خودشون باقى هستند و كمى هم علائم جديد گذرا مثل لرزش ديت اضافه شده. پزشك اول بهم پيشنهاد مارلا داد اما چون هيچ چك آپ اوليه براش انجام نداد حتى ٦ ساعت مانيتورينگ قلبى براى دوز اوليه باعث شد كه اعتماد نكنم و نظر پزشك ديگرى رو هم بپرسم كه ايشون گفتن به خاطر پايين بودن گلبولهاى سفيدت من مارلا رو پيشنهاد نمى كنم و الان من رو روى سينومر گذاشتن. هفته اولى هست كه سينومر مى گيرم اما نگرانم كه برام ضعيف باشه و بيماريمو كنترل نكنه چون پلاكهم جاهاى حساسى هستن ممنون مى شم راهنماييم كنين.

    ممنونم كه از وقتى كه مى ذارين

    مريم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      حتما که دیگر آزمایشها از قبیل ANA و NMO … از نظر رد دیگر بیماریها بعمل آمدهٍ، ازبین چند داروی متداول از جمله اینترفونها و سینومر و دی متیل فومارات و فینگولیمود یکی برای شروع امتحان میشود. تا درمان مدتی ادامه نیابد نمیشود از اثربخشی مطمئن شد. اگر بخواهید با شانس بالاتر اثربخشی دارو انتخاب کنید بایستی ریسک بالاتر از ردیف دیگر داورها مثل تای سبری یا ریتوکسی مب با تمهیدات قبل و بعد از تزریق را پذیرا باشید.

      • مريم می‌گوید:

        ممنونم از راهنماييتون. متاسفانه علايم با مصرف سينومر بعد از ٤ ماه از بين نرفتند. به شدت كاهش داشتند اما هنوز هستند شايد نه هر روز اما چند روز در ميون. دكترم اين بار زيتاكس رو تجويز كردند اما من از ام آر آى اول كه تو مرداد ماه داشتم ديگه ام ار اى نداشتم و آيا صلاح هست كه بدون ام ار اى و فقط با علايم بالينى مختصر داروى قوى شروع كنم؟
        البته روزى ٣ تا نوروپنتين هم مى خورم و با همه اينها در كل اين ٦ ماه فقط ٣ هفته هيچ نوع علايمى نداشتم.

        ممنون از وقت و تو جهتون

        مريم

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          علائم کم و بیش از گذشته به هیچ نوع درمان پاسخ خوب نمیدهد اگر در معاینه و ام آر آی مقاومت به درمان مشخص شود نوع دارو تعویض میشود.

  11. مینوو می‌گوید:

    سلام دکتر خسته نباشید
    من 1 ماهه که شروع به مصرف فینگولیمود کردم و بعد یک ماه افزایش آنزیم کبدی و تعداد wbc داشتم. wbc من از 5300 به 7000 رسید، در صورتی که تا اونجایی که میدونم این قرص باعث کاهش گلبول های سفید میشه. و اینم ذکر کنم که من تو این یه ماه پالس تراپی شدم و هنوز دست و پام کاملا به حس خودشون برنگشته.
    ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.

  12. منصور می‌گوید:

    اسلام من 42 سال سن دارم سال گذشته احساس گزگز در دست راستم کردم..رفتم دکتر ام ارآی نوشت در ام ار آی بک پلاک در گردنم مشاهده شد که فعال بود یکسری آزمایشهادادم همه نرمال بود آزمایش چشمم نرمال نبود من هیچ یک از علاییم ام اس را نداشتم دکتر برام اکتووکس تجویز کرده.. قبل از شروع مصرف دارو دستم بهتر شد الان یک کوچولو احساس غیر نرمال بودن در پوست مچ دستم دارم میخواستم بپرسم با توجه به اینکه بجز ابن علامت دیگه هیچ علاییمی نداشتم این بیماری من چی میتونه باشه وآیا میتونه ام اس باشه.. ضمنا الان فقط آمپول و قرص امگا3 مصرف میکنم ممنون از راهنماییتون… وسوال دیگر اینکه آیا همه بیماران ام اس بعد از ده سال دچاردنوع پیشرونده میشوند یا خیر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      گذشت زمان و کنترل متناوب با ام آر آی تشخیص را معین میکند بخاطر شایعترین علت درمان پیشگیری را در نظر گرفته اند و ظاهرا خوب هم موثر بوده، موارد کنترل خوب ام اس به معلولیت نمیرسند.

  13. منیره می‌گوید:

    سلام.من از تیر ماه علائمم شروع شد.یکبار حمله داشتم.تشخیصcisدادن.یکماهه اکتووکس مصرف میکنم.قبل از مصرف دارو تا الان التهاب عضلات دارم یعنی عضلاتم میزنه .ممکنه بخاطر بیماری باشه؟؟دست راستم و مخصوصا شستم ضعیف شده ممکنه خوب بشه؟مدتی هم هست که عصبی شدم حتی قبل از اینکه بدونم بیمارم.ریزش مو دارم که اینم قبل از مصرف دارو بوده.واینکه میخواستم نظرتون رو در مورد طب اسلامی بدونم میتونه کمک کنه به ام اس؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      التهاب عضله اگر بیماری عضلانی باشد تشخیص و درمان جداگانه لازم دارد. برای اضطراب و ریزش مو درمانهای متنوع را پزشک معالج مینویسد. در مورد درمان ام اس بطریقه گفته شده مطالعه ندارم.

  14. زهرا می‌گوید:

    باسلام. من از 3 سال و نیم پیش ام اس دارم توی این مدت سینووکس استفاده کردم سال قبل که ام آر آی رفتم دکتر گفت وضعیتت خوبه و دارو رو ادامه بده. ماه پیش دوباره ام ار ای دادم دکتر گفت بیماریت پیشرفت کرده و یه پلاک فعال داری باید سینومر بزنی هفته ای سه تا. رفتم پیش یه دکتر دیگه گفت باید زیفرون بزنی حالا موندم چیکار کنم! کدوم بهتره!!!

  15. زهرا می‌گوید:

    باسلام
    آیا داروی سینومر رو میشه در دوران بارداری استفاده کرد؟
    کلا کدوم دارو در بارداری میشه استفاده کرد و برای جنین عوارض نداره؟

  16. دکتر سیفی می‌گوید:

    با سلام مجدد ، بنظرم آزمایش خاصی برای تشخیص ام اس در شرایط بستری هم عملی نیست. امتحان مایع نخاع در مراحل حاد بیماری هم نتیجه مثبت در حدود پنجاه در صد نشان میدهد. احتمالا نظر دکتر در مورد بستری برای تحقیق بیماریهای کمیاب مثل سارکوئیدوز و غیره است. تعداد بیشتر آزمایشها که ارسال نموده اید طبیعی اند و تعدادکم بعلت قاطی شدن مفهوم نیستند. در این قبیل موارد پایش سیر بالینی به تشخیص و درمان بیشتر کمک میکند تا انجام آزمایشهای متنوع و بی هدف زیادی که گاهی گمراه کننده هم میشوند.

  17. سارا می‌گوید:

    الان سینووکس استفاده میکنم.

پاسخ دهید



× 6 = پنجاه چهار
