هیدروسفالی (Hydrocephalus)

مسدود شدن راه جریان و جذب مایع مغز و نخاع را که موجب بزرگ شدن بطن های طرفی مغز می گردد هیدروسفالی می نامند. با اینکه بزرگ شدن بطن ها در اسکن CT  و  MRI بوضوح دیده می شود، در مواردی تشخیص آن از بزرگ شدن بطن ها بعلت تحلیل مغز (هیدروسفالی جبرانی) مشکل است. در نوزادان علت آن اغلب در اثر بسته بودن جریان مایع مغز از مجرای آکودوک سیلویوس (مجرای بین بطن سه و چهار) بوده، که موجب افزایش فشار داخل بطن های طرفی و بطن سه و بزرگ شدن آنها می‌گردد، ولی فشار مایع در بطن چهار و اطراف مغز و نخاع پایین می باشد. این نوع هیدروسفالی را نوع انسدادی می نامند. در سنین بالا بسته بودن جریان مایع مغز و نخاع در ناحیه فضای سوب آراکنوئید بوده و موجب بزرگتر شدن همه بطن ها و افزایش فشار مایع در بطن ها و اطراف مغز و نخاع می گردد. این نوع هیدروسفالی را نوع مرتبط(Communicating) می نامند. در کودکان زیر دو سال بعلت باز بودن سوتورهای جمجمه هیدروسفالی موجب بزرگ شدن اندازه سر بیش از رشد مترقبه می شود، در بزرگسالان سیر هیدروسفالی تدریجی بوده و موجب اختلال در راه رفتن و حافظه می گردد. با افزایش تدریجی فشار مایع مغز و نخاع و بزرگتر شدن بطن ها، سطح جذب مایع بیشتر شده و در نتیجه فشار مایع به حال طبیعی می رسد. این وضعیت را هیدروسفالی با فشار طبیعی می‌نامند. در موارد حاد در مدت شش ساعت حجم بطن ها تا 80 درصد بزرگ می شود. در اسکن MRI علاوه بر بزرگی بطن ها و آتروفی مغز نفوذ مایع در ماده سفید مغز مشاهده می شود. در مواردی وضعیت ثبات یافته و متعادل تولید و جذب مایع مغز و نخاع با بزرگی بطن ها و آتروفی مغز سالها تحمل می شود. ممکن است ضربه های خفیف سر موجب بهم خوردن وضع وضع جبرانی بشود.

هیدروسفالی در کودکان بعلت ناهنجاریهای مادرزادی کیاری (Chiari)، تنگی آکودوک بعلت ناهنجاری مادرزادی یا خونریزی و عفونت نوزادی داخل بطن ها پدید می آید. بزرگ شدن سر با نازک شدن استخوان ها و جدا شدن سوتورها و در موارد پیشرفته آتروفی اوپتیک و اختلال حرکت چشم ها و اختلال تعادل و راه رفتن مشاهده می شود. در موارد حاد تهوع و استفراغ ديده می شود.

در نوزادان تحریک پذیری، مشکل تحمل تغذیه، بی حالی و استفراغ وجود دارد. در کودکان سنین بالاتر علاوه بر علائم فوق، سردرد، فلج یک یا دو طرفه اعصاب کرانیال ششم موجب انحراف چشم ها به داخل و دو بینی و اختلال تعادل در راه رفتن پدید می آید. در نوزادان بخصوص در پرمچورها(نارس) با سونوگرافی مکرر افزایش فزاینده بطن ها مشخص می شود.  5 درصد این موارد در آینده به شانت نیاز پیدا می کنند. ثبت دور سر در برگ مخصوص رشد نوزاد و کودک در فواصل معاینه تغییرات اندازه دور سر را از استاندارد رشد نشان می دهد. در کودکان سنین بالاتر دور سر بزرگ نمی شود، افزایش فشار مغز با بسته شدن مسیر جریان مایع بعلت های یادشده یا تومورهای مخچه و ساقه مغز و عفونت های داخل جمجمه موجب سردرد، استفراغ، اختلال دید و تعادل و سایر علائم مربوط به عامل ایجاد کننده را ظاهر می نماید. در معاینه، تورم پاپی، فلج چشم، عدم تعادل و تشدید رفلکس ها جلب توجه می کند. در موارد درمان نشده عوارض تاخیر رشد و نارسایی هورمونی پدید می آید. معالجه هیدروسفالی گذاشتن شانت است که مایع درون بطن طرفی را به فضای پشت پریتوان منتقل می کند. با بزرگ شدن کودک تعویض شانت ضرورت پیدا می کند.

تشخیص و تصمیم گیری شانت گذاری در هیدروسفالی در افراد بالغ مشکل است مخصوصاً در افراد سنین بالا که با ضایعات عروقی متعدد و کوچک و پارکینسون همراه باشند. انجام اسکن CT  و  MRIدر کلیه بیماران پارکینسونی برای تشخیص هیدروسفالی ضرورت دارد. سیسترنوگرافی با تزریق ایزوتوپ به مایع نخاع و پایش جریان آن برای تفکیک اشکال مختلف ضایعات و احتمال پاسخ به شانت کمک می کند.در حال طبیعی ایزوتوپ تزريق شده به مايع نخاع وارد بطن ها نمی شود و از طریق سوب آراکنوئید دور نیمکره ها جذب می شود.

در هیدروسفالی با فشار طبیعی بر عکس نوع جبرانی آلزایمر بزرگی بطن های طرفی بدون آتروفی نواحی تمپورال در MRI وجود دارد. قبل از اجرای شانت گذاری گرفتن مایع نخاع به مقدار حداکثر ممکن و پایش پاسخ مساعد از نظر اصلاح راه رفتن و حافظه و کنترل ادرار به قضاوت نتيجه عمل كمك مي كند. اسکن اسپیکت و اسکن دانسیته پروتون نیز در تفکیک موارد فوق کمک كننده است. عوارض بعد از شانت گذاری در 25 درصد موارد بصورت عفونت و هماتوم سوب دورال بعد از عمل پیش می آید. عدم پاسخ مناسب به عمل جراحی باعث شده که با تردید بیشتری بیماران برای عمل انتخاب بشوند.

گزارش سیر بیماری هیدروسفالی در یک فرد جوان:

پسر 14 سله در سال 1380 با اختلال تعادل و لرزش دستها بدنبال سرماخوردگی مراجعه نموده بود، از 3 سال قبل لرزش خفیفی در دستهایش داشت و از 6 ماه قبل بی علاقگی، موجب افت تحصيلی شده بود. به غیراز یکبار تشنج با تب در 3 سالگی بیماری قابل ذکری در گذشته نداشت، در معاینه مختصر کمی تعادل در راه رفتن و لرزش ارادی در دستها، اختلال عصبی دیگری مشاههد نشده بود. حرکات چشم ها و ته چشم ها و رفلکس های وتری طبیعی بود. تب و سردرد و استفراغ نداشت. در CT اسکن بزرگی بطن های طرفی و بطن سه مشاهده شد. بیمار با دریافت نیم قرص آستازولامید 250 میلی یکبار در روز در مدت یک هفته بهبودی نشان داد و در اسکن کنترل 2 هفته بعد کاهش مختصر حجم بطن ها مشاهده شد.

بیمار تا فروردین 1390 مشکلی بیماری نداشت و بکار کشاورزی مشغول بود در آن تاریخ اختلال تعادل بصورت خم شدن غیر ارادی به جلو موقع نشستن و یکبار افتادن با بیهوشی به مدت یک دقیقه بدون تشنج ظاهر شده بود. در معاینه اختلال تعادل در نشستن و راه رفتن و تشدید رفلکس های وتری در پاها مشاهده شد. حرکات چشم ها و ته چشم در معاینه طبیعی بود، سردرد و منگی و اختلال کنترل ادرار نداشت، خواب و اشتها به غذا طبیعی بود. اسکن CT بزرگی بطن های طرفی و بطن 3 را در حد شدید نشان داده بود. بیمار پس از 2 هفته دریافت آستازولامید 250 میلی گرم نیم قرص دوبار در روز رفع کامل علائم عصبی را نشان داد.

این سیر بیماری نشان دهنده وضعیت هیدروسفالی ثبات یافته است که گاه و بیگاه و بدون علت مشخص با علائم بهم خوردن وضعیت جبرانی مراجعه نموده و نیاز به اقدام جراحی نداشته است.

مطالب جدید در مورد هیدروسفالی جنین و نوزاد در لینک زیر موجود است.
http://www.fetalhydrocephalus.com/hydro/info-Congenital-Hydrocephalus.aspx

این نوشته در تخصصی ارسال و , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

3,098 Responses to هیدروسفالی (Hydrocephalus)

  1. مهدی29 می‌گوید:

    سلام آقای دکتر..آیا سر و جمجمه و پیشانی از 25سالگی بزرگتر میشه یا نه.تو رو خدا راهنمایی کنید چون من از ترس بزرگ شدن غذا نمیخورم .الان 30سالمه و از عکس های که قبلا گرفته متوجه میشم سال به سال جمجمه و پیشانی بزرگتر میشن و بی ریخت.بعد سال دوم اینکه چند ماه پیش خواهرم فوت کرد و مشت های زیادی به سرم کوبیدم و الان حس میکنم سرم خیلی بزرگتر شده.آیا مشت کوبیدن باعث تغییر شکل سر و جمجمه میشه

  2. حمید می‌گوید:

    سلام اقای دکتر من سال گذشته بر اثر ضریه مغزی و خونریزی سابدورال منجر هیدروسفالی و گذاشتن شنت مغزی شدم که یطن 3 و بطن های جانبی گشاد شده….بعد از گذشت 1 سال و گرفتن MRIو مراجعه به پزشک به من گفتند مغزت داره یکم اب جذب میکنه….و برای این که شنت رو برداری باید سر شنت رو گره بزنیم تا بطور کامل مشخص بشه که ایا امکلن جذب کامل وجود داره با نه…..اقای دکتر ایا همچبن رویکردی برای مغز وجود داره که خودش رو ترمیم بکنه ایا واقعیت داره همچین امری ایا شما تا حالا با چنین مسله ای روبرو شدید…..و همچین بر اثر ضربه مغزی حس بویاییم رو از دست دادم که با گذشت 1 سال حدود 60% حس بویایی رو با تمرین بویایی و ویتامین B1300 , B12 بدست اوردم ….اقای دکتر مگر با قطع اعصاب بویایی حس بویایی از بین نمیرود پس چرا من بوها را بطور نیمه کامل دریافت میکنم ….بزای بهتر شدن بویایی چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید اقای دکتر از این وضعیت که نمیتونم بوهارو درک کنم زندگی بران عذاب اور شده…حس بویاییم طوری شده مه بعضی از روزها بویاییم تا 80 درصد خوب میشه و به خودم امیدوار میشم و خیلی از روزها 2 درصد میشه و عذاب اور …..لطفا راهنمایی کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      احتمالا قسمتی از رشته های آسیب دیده بویائی در حال ترمیم بوده این اختلال بدرجاتی دوام مییابد. کم کردن استرس و دوری از آلودگی هوا و شستشوی منظم بینی با سالین نرمال و تغذیه مناسب خوب است. اگر از نظر تغییرات حجم بطنها و کارگرد مغزی اعم از دید و حافظه و تعادل مشکل ندارید احتمالا دستکاری لازم نخواهد بود. بعضا با گذشت زمان دیواره بطنها برای جذب مایع تحت فشار نفوذ پذیر میشوند و کارکرد شانت را تامین میکند ولی اگر شانت مشکلی ایجاد نکند نیاز به تغییرات ضرورت نمی یابد.

      • حمید می‌گوید:

        سپاسگذارم اقای دکتر از پاسختون
        نخیر اقای دکتر در این مدت خداروشکر هیچ گونه اختلالی برای من اعم از حافظه هیچ گونه تغییری نداشتم و مثل گذشته خوب یاد میگیرم و خاطره های دوران خدمت و حتی اسامی هم خدمتیهامو به یاد میارم و از نظر حفظ تعادل هم هیچ گونه مشکلی ندارم براحتی موتور سواری میکنم از پله بالا و پایین میپرم…و خدا رو شکر نه سردردی و نه حالت تهوعی….تنها مشکل اینجاست که با داشتن شنت نمیتونم کنار بیام انگار یه جسم اضافه تو بدنم هست و همش به خودم گیر میدم و پیگیر هستم که اگه بشه این شنت رو بردارم و حذف کنم و مثل گذشته به همون دوران گذشتم که همه چیز روال عادی رو طی میکرد برگردم…و بخاطر همین مسئله یعنی وجود شانت ازدواج نمیکنم …دوست ندارم. در مسیر زندگی اگه شنت خراب بشه یا عفونت پیدا کنه و من مجبور به اصلاحش باشم همسر ایندم بدونه من یک بیمار هیدروسفالم و شنت دارم ….روحیم اصلا خوب نیست …همش احساس میکنم به ته خط رسیدم اقای دکتر لطفا راهنماییم کنید اقای دکتر ایا راهی برای حذف شنت وجود داره که من شنت رو بردارم ….سال گذشته که به پزشک مراجعه کردم گفت هیدروسفالی بر اثر خونریزی بوده و اگه بخوای اندوسکوپی کنی احتمال 50% داره که رفع بشه و بهتره که دست بهش نزاری …نظر شما چیه اقای دکتر ایا احتمال باز شدن مجرای گرفته شده با گذشت زمان وجود داره که هیدروسفالی درمان خودبه خودی بشه و شنت بلا استفاده در سرم باقی بمونه یا نه….که نیازی به پیگیری نداشته باشم ….مثل الان که عکس نشون دادم میگند بطن ها یکم خودش رو بازسازی کرده ….ایا امکان درمان کامل خودبه خودی هست ایا مغز به شنت عادت میکنه و دائم باید باشه…..

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          غیر از آنچه در پاسخ اولیه دادم چیزی بیشتر تصورم نمی آید. ممکن است جراح آشنا به وضعیت شما بهتر راهنمائی کند.

  3. زهره می‌گوید:

    سلام کودکی چهل روزه دارم که سونوگرافی که اخیرا از مغز و کبد و طحال اون انجام دادم اینگونه است: هر دو نیمکره مغزی توسط مایع پر شده است و مابقی مانده هایی از نسج کورتیکال در ناحیه تالاموس و حفره خلفی دیده می شود FLAX رویت شد.کبد بزرگتر از حر نرمال 1/5 سانتیمتر زیر لبه دنده ای دارای اکوی پارانشیمال طبیعی است و طحال با دیامتر طولی 72 میلیمتر 1 سانتیمتر زیر لبه دنده ای دارای اکوی پارانشیمال طبیعی است و این کودک قرص وان گان سیکلویر هر 12 ساعت یک یازدهم مصرف می کنه چون عفونت داشت این قرص مصرف می کرد حالا با این وضعیت دکتر جراح گفته که عمل شنت انجام نمی ده اگه برای این کودک هیچ عملی انجام نشه فقط همین قرص بخوره چقدر زنده می مونه؟ با خوردن این قرص احتمال خوب شدن عفونت و خوب شدن کبدو طحال وجود داره؟ خوهش می کنم راهنمایی کنید چون هر دکتری یه جوابی بهم می ده اوضاع خوبی ندارم ممنون از شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      مصرف قرص برای کنترل عفونت ویروسی روی عوارض پدید آمده مغزی که تکامل مغز را مختل نموده موثر نیست عمع شانت هم با خالی کردن آب کمکی به تشکیل مغز نمیکند. در موارد ناهنجاری شدید بهتر است سیر تحول را به طبیعیت واگذار نمود. البته نظر من روی اطلاعاتی است که شما داده اید.

  4. محبوبه می‌گوید:

    سلام اقای دکتر وقت بخیر. بیمارمون تو سن یکسال و نیم شنت واسش گذاشته شده. الان سیزده سالشه و شنت کار نمیکنه بهش چند روز دکتر مشعوف استازولامید داده که ظاهرا دوز دارو بالا بوده و بچه بیحال بود. الان دوز دارو رو پایین اوردن که اگه بدنش جواب نداد تو جای دیگه سرش مجددا شنت گذاری بشه. بیمار بستری رشت هست . خانواده نگرانن دیر بشه و با توجه به بیحال بودنش بچه از بین بره.
    بار اول شنت رو دکتر شجاعی گذاشتن.
    بنظرتون بچه به تهران منتقل بشه بهتره یا همونجا تحت درمان قرار بگیره.
    شما چه پیشنهادی دارین.
    میترسیم دست دست کنیم بچه از بین بره. تو رو خدا راهمناییمون کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر کارکرد شانت مختل است و فشار مغز بالا رفته علائم فلج چشمی و اختلال تعادل و سردرد …. اتاع بطنها در اسکن دیده میشود هرچه زودتر بایستی شانت عوض شود. و در صورت دسترسی پزشک معالج اولیه صلاح است.در مواردی بدون کارکرد شانت هیدروسفالی جبران شده است و نیاز با اقدام درمانی و جراحی نیست.

  5. محبوبه می‌گوید:

    در ضمن سی تی اسکن و MRI همه خوب بوده ولی شنت کار نمیکنه

  6. امير می‌گوید:

    عرض سلام و خسته نباشيد خدمت آقاي دكتر سيفي
    من نوزاد ١١ ماهه اي دارم كه سندروم دندي واكر دارد و هيدروسفالي نيز دارد… چندتا دكتر مغز و اعصاب كه برده ام نظرشون اينه كه عمل شانت را انجام ندهيم ميگن كمكي بهش نميكنه و نتيجه واسه كاردرماني صفر زدند ميخواستم از شما بپرسم راهي واسه درمان اين بيماري هست؟؟علت اين بيماري چي ميتونه باشه؟؟نوزادان مبتلا به اين بيماري حداقل تا چن سال زنده ميمانند و زجر ميكشند؟؟
    واسه بارداري بعدي احتمال اينكه نوزاد دچار سندرم دندي واكر باشه وجود داره؟؟
    ممنون ميشم به ٤ سؤالم جواب بدين

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این ناهنجاری از درجه خفیف بدون عارضه چشمگیر تا شدید و غیرقابل انطباق با ادامه حیاط فرق میکند. بسته به اینکه نقص مغز چقدر وسعت دارد پیش آگهی فرق میکند. این ناهنجاری اعم از شکل ژنتیک یا عوامل محیطی اغلب تصادفی است و تکرار نمیشود. اگر ناهنجاری شدید است هر نوع اقدام درمانی و کمکی نتیجه بخش نیست

  7. امير می‌گوید:

    ممنون از جوابتون آقاي دكتر انشالله اجرتون با آقا امام حسين
    ميشه جواب ام ار اي رو واستون بفرستم كه بينم در چه حديه؟؟
    آقاي دكتر نوزادم از موقع تولد تا الان خيلي بدارومه همش گريه ميكنه و خوابش خيلي كمه و از شش ماهگي دچار تشنج بدون تب شده با اينها ميخواستم بدونم در حدخيف هست ياشديد؟
    عوارض دندي واكر شديد چه جوره؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      از روی معاینه عصبی و علائم ذهنی و حرکتی و حسی و…. و سیر پیشرفت تکاملی بهتر میشود وضعیت و آینده بیماری ارزیابی نمود. از روی تنها اسکن این ارزیابی ممکن نیست.

  8. فروزان می‌گوید:

    سلام اقای دکتر من قبلا هم ب شما پیام دادم مادر من ۵۷سال داره و ۴ساله ک سرطان داره متاستاز در سر داشتن ک جراحی شد حدودا ۴ماه پیش.۲ماه بعد از عمل فشار سرش زیاد شد و شنت گذاشت ک ۱ماه گذشته هوشیاریش بهتر شده بود دردش کم تر شده بود ولی الان چند روز ک سر دردش شدید تر شده شب خوب نمیخوابه و دوباره مثل قبل عمل گوشش سنگین شده و میگه گوشم درد میکنه غذا نمیخوره و بالامیاره شما نظرتون چی هست??با سپاس فراوان

  9. سما می‌گوید:

    سلام
    نوزاد ده ماهه دارم با سایز سر ۵۰
    تحت درمان پیش دکتر مغز و اعصاب هستن
    ام ار ای سنو گرافی و ازمایش متابولیک و ویتامین و ادرار انجام دادن جواب همه سالم بوده
    چند تا سوال داشتم لطف میکنید جواب بدید.
    خوردن قرص استازولامید رشد سر را ثابت نگه میدارد؟
    خوردن شربت نوتروپیل در سایز سر از لحاظ بزرگ و کوچک شدن تاثیری دارد؟
    خوردن قرص استازولامید شب با شربت نوتروپیل صبح اختلالی ایجاد نمیکند؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      شربت نوتروپیل برای هیدروسفالی تاثیر ندارد ممکن است برای رشد و تکامل حافظه خوب باشد. اگر آب زیادی در مغز باشد آستازولامید تاحدی کم میکند.

  10. امير می‌گوید:

    سلام آقاي دكتر وقت بخير
    آقاي دكتر همانطور كه قبلا خدمتتون گفتم نوزاد يازده ماهه ام مبتلا به سندرم دندي واكر ميباشدكه با انجام ام آر اي دكتر اين تشخيص رو دادند ولي الان جواب ژنتيك اماده شده جوابش اينهpontocerebellar hypoplasia,type7 ميخواستم ازتون بپرسم اين چه نوع بيماريه؟؟
    چرا جواب ام آر اي با جواب ژنتيك باهم فرق دارند؟؟الان يعني بيماري نوزاد من دقيقاچيه؟؟
    علت اين بيماري چيه؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای هر بیماری اصطلاحات تعریف برحسب تخصص فرق میکند. از نظر ژنتیک نوعی جهش ژنی تعریف شده و از نظر اسکن آنچه در تویر دیده شده گزارش میشود. عناوین تعریفی در ماهیت مسئله فرق نمیکند اگر در اسکن و معاینه نارسی عمده در مخچه وجود ندارد نوع عارضه خفیف است و در سیر تکاملی زیاد مشکل پیش نمی آید. بیشتر بیمارانی تا بحال با سندرم دیده ام در اسکن بطور تصادفی دیده شده اگر بعلت های تصادفی اسکن نمیشدند هیچ علائمی در طی سالها نداشته اند.

  11. امير می‌گوید:

    ممنون از جوابتون آقاي دكتر انشالله خدا عمر باعزت نصيبون كنه
    الان بچه ي أولمه ميخواستم ازتون بپرسم احتمال تكرار در بارداري بعدي هست؟؟
    ببخشيد الان نوع عارضه با اسكن دكتر ميگن شديده يني مخچه اش ضعيفه بيشتر اب جمع شده با اينها ميخواستم بپرسم طول عمر اين نوزادان مبتلا به اين بيماري چقدره؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب موارد این نوع ناهنجاری اتفاقی است و تکراری نیست. برحسب سیر تشدید هیدروسفالی طول عمر فرق میکند موارد با افزایش سزیع دور سر حین زایمان و یا درماههای اول فوت میشوند.

  12. امير می‌گوید:

    ممنون آقاي دكتر از زحماتتون
    ببخشيد كه خيلي سؤال ميپرسم آخه تو شهر ما دكتر فوق تخصص نداريم
    الان إينو ميخواستم بپرسم نوزادم اندازه دور سرش نرماله ولي با سونوگرافي كه موقع تولد انجام داديم اب دور مغز١١ ميليمتربوده و اخرين بار شش ماهگي به٢٧ رسيده بود و الان خيلي بي قراره و اصلا وزن گيريش خوب نيست با اينها آيندشون چي ميشه؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ضرورتی به معاینه فوق تخصصی نیست اگر پزشک کودکان تشخیص مشکل جدی بدهند به مرکز درمانی ارجاع مینمایند.

  13. محبوبه می‌گوید:

    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر. قبلا هم مزاحمتون شدم. بیمار هیدروسفال ۱۳ساله داریم که عملکرد شنتش مختل شده بود و تو سی تی نشون میداد دور سرش اب جمع شده. با علایم عملکرد مردمک چشمش مشکل داشت بچه استفراغ و بیحالی. خواب زیاد به پزشک مراجعه کردیم. استازولامید دادن یه دوره. دارو به بدنش نساخت و وضعیت بدتر شد. اسپاسم عضلانی.بیحالی. لرز و عرق سرد. حالتهایی شبه تشنج داشت. به تهران منتقل کردیم. الان شنت کار افتاده. دور سرش اب نیس و استازولامید رو قطع کردن و دارو جایگزین دادن ولی بچه بیحاله. عملکرد چشمش عادی نشده. میگن مربوط به سرش نیس. اما حالت نرمال اصلا نداره. کندی حرکت و گاهی لرز. مشکل در تکلم و گردش مردمک داره. تمام مدارک پزشکیشو دارم بفرستم واتون؟
    بنظرتون به حالت عادی سابق برمیگرده؟ یا برای همیشه به این شکل میمونه؟یعنی بنوعی کندذهنی براش میمونه؟درحالی که قدرت ادراکش کاملا عادیه فقط تز نظر حرکتی کند شده
    تو رو خدا راهنمایی کنید یه خانواده درگیر هستن

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر مشکل عفونت مغزی یا آسیب پیشرفت مغزی از دوره انسداد شانت بجا نمانده سیر بهبودی بایستی خوب باشد با معاینه حضوری و روز به روز ، پزشک معالج اشکالات پیش آمده و سیر بیماری را بهتر تشخیص میدهد.

  14. زهره می‌گوید:

    سلام آقای دکتر نوزاد من دو ماهه شده که مشکل هیدروسفالی شدید داره و مغزش کامل شکل نگرفته و فقط هاله ای ا آن (البته به قول دکتر) تشکیل شده دور سر آن موقع تولد 35 بود (البته هفته 35 بدنیا آمده) الان که تقریبا دو ماه شده (هنوز یک هفته دیگه مونده دو ماه بشه)دور سرش 49 شده و به خاطر عفونت شدید (قرص وان گان سیکلویر) مصرف می کنه و کبدو طحالش هم بزرگتره به خاطر این عفونت عمل شانت واسش انجام نمی دن گفتن اول عفونت خوب بشه کبدو طحال نرمال بشه بعد عمل . امکان کوچک شدن کبدو طحال وجود داره؟ در ضمن قسمت بزرگی از پای راستش تا زانو کبودی شدید داره علت این کبودی چی می تونه باشه؟ امکان داره عفونت بقیه قسمت های مغزش رو هم از بین ببره؟ علت مرگ بچه های با این عارضه چی تونه باشه؟ از کارافتادن مغزه یا چیز دیگه؟ممنون از پاشخگویی روشنتون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      احتمالا بزرگی کبد و طحال هم در زمینه بیماری متابولیک و ژنتیک است برای این قبیل موارد ناهنجاری شدید دستکاری جراحی صلاح نیست سیر طبیعی نارسائی را باید قبول کرد. علت مرگ اغلب پیشرفت نارسائی و عفونتهای تنفسی است. بهتر است از نظر نوع بیماری برای پیش بینی احتمال تکرار بیماری در حاملگی خود و فامیل بررسی بعمل آید.

  15. sara می‌گوید:

    سلام جناب دکتر
    ایا بیماری کیاری2 به علت ازدواج فامیلی است؟
    در هفته 18 بارداری گفتن جنین کیاری 2 داره و تشخیص داده شده, و گفتن بچه باید سقط بشه ,ایا دستور سقط درسته؟! پدر و مادر بچه, دختر عمو پسر عمو هستن,,عاجزانه ازتون میخوام پاسخ بدین, و منو از سردرگمی نجات بدین. تشکر
    میتونه به خاطر فامیل

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب موارد این بیماری ناهنجاری تصادفی است اگر نقص تشکیل مغز و مخچه شدید است معلولیت کلی و یا سقط و مرگ جنین محتمل است. محض اطمینان مشورت با پزشک زنان دوم برای سقط لازم است.

  16. امیر حسین می‌گوید:

    سلام و خسته نباشید مادر من 55سالش است و 4ساله دچار سرطان تخمدان است و اکنون بعد از شیمی درمانی های پی درپی سرش آب آورد و دکتر در تهران برایش آندوسکپی انجام داد اما الان بعد از دوهفته گذشت از عمل هنوز کنترل مدفوع و ادرار ندارد و اختلال حواس دارد و نمیتواند راه برود به نظر شما این حالت هایش خوب میشود؟ ممنون از شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      علت هیدروسفالی در این سن، قبل عمل و یا عوارض احتمالی بعد از عمل باید مشخص شود، اگر علت مشخص نشود سیر عوارض آینده امیدوار کننده نخواهد بود.

  17. امیر حسین می‌گوید:

    با عرض خسته نباشید خدمت شما ممنون از پاسختون مادر 55 ساله من درگیر سرطان است ودر اثر سرطان تخمدان و متاستاز بودن آن چندین بار شکم و بعد از آن ریه و در حال حاضر سرش آب آورد و عمل آندوسکپی مغز انجام داد و در حال حاضر با شیمی درمانی وضعیت سرطانش خوب است اما الان حالت هایش با گذشت دوهفته از آندوسکپی هنوز اختلال حواس خواب زیاد و نداشتن کنترل ادرار و مدفوع برای ما نگران کننده است به نظر شما با توجه به عمل آندوسکپی که انجام داده است طبق نظر دکترش 80درصد عمل خوبی داشته است به نظر شما این حالت هایش بهبود پیدا میکند؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هرچه علائم گفته شده ناشی از عوارض مغری بیشتر طول بکشد امید جبران عوارض کم خواهد بود بهتر است علت عوارض مشخص شود.

  18. سمیه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من در هفته 32 بارداری هستم که در هفته 30 در سونوگرافی اندازه بطن های طرفی را 16 و 17 تشخیص داده اند و دکتر به گفته هیدروسفالی خفیف هست قرار است دوباره کنترل شود با سونو به نظر شما مشکلی از نظر ذهنی یا از نظر دیگر برا بچه ام پیش میاد خیلی نگرانم ممنون میشم زود ج بدین

  19. هاجر فیروزی می‌گوید:

    سلام و وقت بخیر دختر ۲۸ ساله هستم
    مادرم وقتی سر من باردار بوده توی صحنه تصادف قرار می گیره و این فشار عصبی روی من اثر می زاره و من از ابتدا در حرکت گردن دچار اختلال بودم و منو بسیار دکتر می بزند از نظر دکتر ارتوپدی هم ه هم ام ار ای مشکلی ندارم ولی الان به جای بهتر شدن در حرکت انگشت و مچ دست و پا هم دچار اختلال شدم و همچن تو رو خدا اگر راه درمانی هست کمکم کنید

  20. سمیه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من در هفته 34 بارداری هستم که در سونو 28 هفته تشخیص هیدروسفالی داده شد بعد دو هفته رفتم سه بعدی گفت 16 و17 هست العان هم که تازه رفتم سونو معمولی همونطوری هست آیا از نظر ذهنی مشکلی برا بچه ام پیش مباد دکتر گفت باید منتظر زایمان باشی بعد برز پیش یه متخصص مغز و اعصاب ممنون میشم زود ج بدین

  21. Fatemeh می‌گوید:

    سلام آقای دکترخسته نباشید
    خواهرزاده من 10سالش بودکه صبح که ازخواب بلندشدباسردردشدیدودرادامه کف بالااوردوبیهوش شدمتاسفانه اورژانس به بیمارستان دولتی امام حسین انتقالش دادنداونجاگفتندبچه توکماهست ظریب هوشیاریش 3بودگفتندیه لخته قدیمی توسرش بوده که الان باعث خونریزی درسطح وسیع شده وهیدروسفالی هم هست یه چیزی گذاشتندکه ازسرش خون تخلیه می کردوشانت هم گذاشتندرزیدنت سال سومی عملش کرددوروزسطح هوشیاری 3داشت ولی گفتندشده 5دست هاوپاشم گهگاهتکون داده بوده ولی بعد5روزگفتندسطحهوشیاریش 3هست ومرگ مغزی هست بادادوبیدادانتقالش دادیم بیمارستان پارسیان اونجادکترطباطبایی دیدش 4روزهم توlcuبودولی مرگ مغزیش تاییدشدواهدااعضاکردیم
    آقای دکتریعنی درعرض چندساعت خواهرزاده ام ازدست رفت بدون حتی یک شکایت ازسردرد…..
    حالاسوال من اینه که منم یه پسرده ساله دارم درطوسال 2،3باراول چشم دردزیادبعداین چشم دردباحالت تهوع زیادواستفراغ چندباره همراه میشه وبعدازچندساعت خودبخودخوب میشه خیلی ترسیدم نمیدونم علتش چیه البته اگرپسرم اول چشم دردش بیادبگه ومن یه استامینوفن بهش بدم اتفاقهای بعدی براش خیلی کم رنگ هست درضمن پسرم یک سالگی کلیه سمت راستشوازدست دادوتحت عمل دکترسیم فروش قرارگرفت که upjoشدیدمادرزایی تشخیصشون بودسن 9سالگی هم هردوگوششوعمل vtگذاری کردچون مایع پشت گوشش بودشنواییش خیلی کم شده بودالبته الانvtروبرداشتیم وتحت نظره ولی این چشم دردواستفراغ بعدش خیلی ترسوندم می خوام دکترمغزواعصاب ببرمش ولی میگن یه مایع رنگی تزریق می کنندتوسرش که برای عملکردمغزش خطرناکه اگرمیشه راهنماییم کنید….ممنونم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      به احتمال زیاد سردرد فرزند تان میگرن است حتما تابحال در جریان بررسی گوش اسکن مغز گرفته اند عارضه نداشته. بچه فوت شده با خونریزی مغز به احتمال زیاد پارگی آنوریسم مادرزادی بوده تکرار چنین مورد در فامیل بعید است. اگر اسکن نشده ام آر آی محض اطمینان از مغز صلاح است.

  22. زهره می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من قبلا خدمتون عرض کرده بودم که یه نوزاد هیدورسفالی شدید (علت عفونت ) که یک دکتر گفته بود مغزش هنوز شکل نگرفته و نیازی به عمل شانت نداره و باید به سیر خودش واگذار بشه ولی دکتر دیگه این عقیده نداشت و گفت که مغزش شکل گرفته و این نوزاد دو ماهه رو عمل کرد بعد عمل سی تی از مغز نوزاد گرفتن و اظهار امیدواری کرد که بچه سالمه میشه می خواستم بدونم امکانش هست که فایل سی تی رو واستم ایمیل کنم تا شما هم نظر بدین واسم خیلی مهمه ممنون از شما

  23. زهره می‌گوید:

    سلام آقای دکتر هیچ خلاصه گزارسی از سی تی و ام ار آی اولیه بچه ام رو ندارم فقط اطلاعات روی سی دی بهم دادن

  24. زهره می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من هیچ خلاصه گزارشی ندارم راهی نداره بتونم سی دی واستون ارسال کنم شما نظرتون بدین واسم خیلی مهمه خواهش می کنم

  25. حاصلی می‌گوید:

    سلام میبخشید اقای دکتر
    بنده کاردرمانم و گروهی در تلگرام با همکاری گفتاردرمان و روانشناس و فیزیوتراپ درست کردیم و از سراسر ایران خانواده هایی که فرزندشون به نحوی مشکل دارند عضو …..

    اگه تمایل داشتید ممنون میشم یه نیم ساعت پرسش و پاسخی در گروه باشه و قبول زحمت بفرمایید و سوالات والدین رو پاسخ بدید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      متاسفانه به جهت مشغله زیاد در رسانه های مجازی از این نوع فرصت فعالیت ندارم. از طریق این سایت هر موضوعی باشد با هدف همکاری و کمک و با اهداف آموزشی مسائل پزشکی برای کاربران دیگر آماده همکاری هستم.

  26. ی می‌گوید:

    سلام اقای دکتر من مدتیه دچار کمبود حافظه شدم براثر سردرد و دوبینی و افسردگی و استرس شدید ایا درمانی داره؟

  27. مریم می‌گوید:

    سلام‌ قبلن از پاسخگوییتون‌ ممنونم ….. دکتر من پسرم پنج سالشه و تاخیر تکلم داره من و خونواده صحبت هاش رو میفهمیم ولی دیگران خیر …. همه ازمایش ها و ام ار ای و نوار مغز نرمال هستن از یک سالگی به دلیل دیر راه افتادن زیر نظر دکتر اخوندیان بودند که تشخیص ایشون فقط کندی رشد بود و نه عقب ماندگی!
    برای پسرم گفتار درمانی تجویز کردند چند جلسه رفتیم ولی به دلیل گریه بیش از اندازه و اذیت شدن پسرم (تا اونجایی که از گریه بی حال میشد و بخاطر فشار زیاد روی لب و صورتش زخم میشد و خون میومد) ادامه ندادیم…. ایا روند طبیعی گفتار درمانی اینقدر سخت است ؟ لازم به ذکر است که عضلات لب و زبان پسرم خیلی نرم هستند

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هر گونه یاد گیری با انگیزه مثبت ممکن میشود. هیچگونه فشار برای یاد گیری سازنده نیست. آموزش زبان مسئله ناخوآگاه و تلقین و تکرار است. لذا در خانه بطور شمرده و رسا گلمات ابتدا بین بزرگان رد بدن شود بطوریکه برای کودک جالب توجه و نوعی سرگرمی باشد بعد بتدریج کودک در این بازی مشارکت داده شود.با شنیدن خوب بیان خوب ممکن میشود.

  28. عزیزاله می‌گوید:

    باسلام خدمت دکتر سیفی عزیز,,,خانم من درسونوگرافی که در۱۹هفته و۵روزانجام داد,نوشته شده هیدروسفالی متوسط واندازه بطن های جانبی۱۵میلیمتر است بقیه چیزها نرمال است,باتوجه به اینکه ۲قلوباردار است ویکی ازقول ها سالم ,آیا ۲هفته آینده که سونوی مجدد میدهیم احتمال کاهش هست ,آیاممکن است جنین به حالت طبیعی برگردد,ارادتمند شما خدری ازشوشتر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر این اندازه در این سن دوام یابد و با رشد بیشتر بشود ناهنجاری مطرح میشود. در سونوی کنترل اگر به حد طبیعی برسد مشکلی پیش نمی آید.

  29. مریم می‌گوید:

    سلام دکتر ممنون از پاسخگوییتون
    یه سوال دیگه هم داشتم اینکه پسر ۵ ساله ام که توضیح دادم تاخیر تکلم داره ابریزش زیادی از دهنش داره مث بچه هایی مه تازه میخوان دندون در بیارن ایا این بخاطر شل بودن عضلات لب و زبانشه یا دلیل دیگه ای داره؟

  30. امیر جلالی می‌گوید:

    با سلام و سپاس از حوصله و دقت شما در پاسخگویی به سوالات. همسر بنده در ماه هفتم بارداری میباشد متاسفانه در سونوگرافی ماه قبل عدم تقارن در سایز دیامتر بطن های جانبی در ناحیه تریگون مشاهده شد
    بطن راست3.2
    بطن چپ 8.9
    در سونو گرافی جدید هم متاسفانه همین حالت دیده مشود به طوریکه نه تنها این اختلاف ترمیم نشده که اندازه بطن چپ به 9.8 افزایش پیدا کرده . میخواستم خواهش کنم در این مورد راهنمایی بفرمایید .

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      تا اندازه 10 هم قابل قبول است اگر مجموع عرض بطنها با زمان تولد زیر 14/5 باشد مشکلی در این رابطه محتمل نیست.

  31. اسماعیل می‌گوید:

    سلام نوزادی سه ماه و نیم دارم که 40 روز زودتر بدنیا آمده و هیدروسفال بوده ماه گذشته واسش شنت گذاشتن مقداری دور سرش کوچک شده دور سرش قبل از عمل 52 و الان 45 است هنوز گردن نمیگیره و با چشمانش چیزی رو دنبال نمی کنه یعنی حتی به صورت مادرش هم مستقیم نگاه نمی کنه نمی خنده و هنوز چیزی به دستش نمی گیره دکتر مغز و اعصابش گفته بهش مهلت بدم که سرش کوچک بشه و بعد گردن بگیره و برای بقیه کارها هنوز وقت داره می خواستم بدونم آیا درسته؟ یا آسیب مغزی دیده؟ قابل جبران هست؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است با اسکن ساحتار مغز و ابعاد ضایعه احتمالی مغز مشخص شود، گو اینکه چاره کار همان انتظار رشد و پیشزفت است.

  32. دکتر سیفی می‌گوید:

    به همه سوالات رسیده تا آخر وقت شب پاسخ داده میشود.

  33. محمد می‌گوید:

    سلام . تکان دادن انگشتان پا در مینومننگوسل نشانه فعال بودن اعصابه کل پا هست ؟
    تحریک بیضه ها و الت تناسلی هنگام ادرار نشانه ی ارادی بودنه ؟

  34. سمیه می‌گوید:

    چرا نوشته های من ارسال نمیشن؟

  35. رویا می‌گوید:

    سلام اقای دکتر عزیز
    من از 42 سالگی دچار لرزش دست راست و کشیدگی پای راست روی زمین شدم بطوریکه زمین میخوردم.دکترهای مختلفی رفتم همه تشخیص پارکینسون دادند و شروع به درمان با داروهای پارکینسون کردم.دکتر اخرم که بسیار عالی هستند تشخیص NPH یا همان هیدروسفالی دادن.اما گفتن بنوعی پارکینسونیسم است اما پارکینسون نیست ولی داروها هنوز باید مصرف بشوند. اخیرا گفتند باید اب نخاع کشیده شوند.هنوز اگر قرص نخورم لرزش دستان هست تکلمم کنی بد شده
    گاهی نه همیشه. خیلی زود انرژی ام تخلیه میشود پشت ماشین نشستن برام سخت شده

  36. دکتر سیفی می‌گوید:

    در معاینه اعصاب بهتر میشود از سالم بودن همه ریشه های عصبی مطمئن شد.

  37. دکتر سیفی می‌گوید:

    هر نوشته بعد از مطالعه همان روز پذیرفته و پاسخ داده میشود.

  38. سيمين می‌گوید:

    سلام دكتر قبلا گفتم دختر هجده ماهه من كه الان بيست و سه ماهشه إتروفي خفيف مغزي داره دكتر الان رو دو تا زانوش وايميسه و به حالت دروازه بستن هم به اصطلاح قديميها وايميسه دو تا دست از طرفين را بگيريم راه ميره اما تنهايي نه حرفم اگه مجبور بشه مامان بابا هام اب نه ميگه تو رو خدا بگيد چه كنم از كار درماني بهم ميگن بچه شما حساسيت كف پاش بالاست بايد تابش بدي تا مايع گوش ميانيش به تعادل برسه دكتر دارم ميميرم از غصه بگيد چه كنم دارة چي لازم داره

  39. دکتر سیفی می‌گوید:

    برنامه کاردرمانی بایستی با نظر متخصص مغز و اعصاب کودکان و اجراء کاردرمانگر مجرب پیگیری شود.( حساسيت كف پاش بالاست بايد تابش بدي تا مايع گوش ميانيش به تعادل برسه ) برایم نامفهوم است

  40. ناشناس می‌گوید:

    با سلام دکتر
    من دختری 19 ساله ام، در 2 سالگی عمل کردم و شنتی رو در سرم قرار دادن اصلا مشکلی نداشتم تا اینکه 2 سال پیش بخاطر سر درد های شدید به دکتر مراجعه کردم و دکتر اقدام به تعویض شنت داخل سرم کرد ، بعد از اون عمل هر چند وقت یک بار دچار سردرد های شدید همراه با تهوع و استفراغ میشم و یک بار هم تشنج کردم و هر چی به دکتر مراجعه میکنم میگن سالمم و هیچ مشکلی ندارم
    لطفا راهنمایی کنید
    با تشکر

  41. دکتر سیفی می‌گوید:

    در مرحله حاد سي تي مغز علت را مشخص ميكند اكر كاركرد شانت خوب باشد احتمال ميگرن مطرح ميشود

  42. دکتر سیفی می‌گوید:

    درمان پارکینسون با داروهای متنوع و با کنترل بالینی توام با ورزش و فیزیوتراپی از محدودیتهای حرکتی جلوگیری میکند. اگر علائم کاهش حافظه و اختلال تعادل و اختلال کنترل ادرار پیش آمده تست تخلیه مایع نخاع از نظر تشخیص هیدروسفالی با فشار طبیعی لازم است.

پاسخ دهید



− دو = 4
