درمان لرزش اساسی مقاوم (Essential Tremore)با اولترا سون

لرزش اولیه یا ترمور اسانشییل، شایعترین اختلال حرکتی غیرارادی است که بدون علت مشخص و با اختلال کارکردی مراکز مغزی پدید می آید. شروع علائم اغلب بعد از 40 سالگی است، در مردان بیشتر از زنان و در مواردی با زمینه ژنی غالب در بعضی خانواده ها دیده میشود. علت زائی بیماری عمدتا نتیجه اختلال عمل راههای ارتباطی گانگلینهای بازال مغز و مخچه است. لرزش بیشتر در هنگام حرکت مشهود است لذا لرزش نوع کینتیک گفته میشود، ممکن است در موراد شدید درحال سکون هم مشحص باشد. تشدید لرزش اغلب بعداز60 سالگی دیده میشود ، بعضا لرزش از نوجوانی شروع میشود و در سنین بالاتر تشدید مییابد. لرزش در موارد اضطراب و خستگی بیشتر میشود. در افراد جوان مشکل جدی کارکردی در انجام اعمال دستها پدید می آورد بطوریکه از نظر انتخاب شغل و استخدام و تعاملهای اجتماعی مانع ایجاد میکند . گاهی با لرزش سر و لرزش صدا توام است. نوع علتی این بیماری بعلل آسیب مغزی ناشی از عوارض بیماری ام اس و آنسفالیت و بعد از آنوکسی مغز و در جریان بیماریهای دژنراتیو مراکز عصبی بخصوص مخچه ای پدید می آید. در همه حال داروهای تسکین دهنده مثل کلونازپام و پریمیدین و پروپرانولول بطور نسبی لرزش را تسکین میدهد. اقدامات جراحی با هدف تخریب قسمتی از تالاموس ( تالاموتومی ) با عوارض جانبی همراه است ، استفاده از روش تعبیه الکترود محرک عمقی مغز نیز با اشکالات متعدد از جمله عفونت محل الکترود و اختلال عمل سیم و مشکل تعویض باطری مواجه است.
بنا به گزارش منتشره در شماره 24 اوت 20016 مجله نیوانگلند استفاده از اولتراسون با هدایت MRI ، و تخریب نسبی تالاموس برای کنترل لرزش شدید و مقاوم به درمان در تعدادی بیمار با موفقیت بعمل آمده، در بیماران عمل شده با این روش غیر تهاجمی کاهش لرزش در ابتدای عمل در حدود 50% و در پیگیری دو تا سه ساله با بهبودی حدود 70% همراه بوده ،عوارض قابل ملاحظه از این روش مشاهده نشده است. به لحاظ کم شدن اثر مفید عمل با گذشت زمان طولانی تر، تجربه بیشتر برای اصلاح روش عمل و کنترل درمان ضرورت دارد.

این نوشته در عمومی ارسال و , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

44 Responses to درمان لرزش اساسی مقاوم (Essential Tremore)با اولترا سون

  1. محمدرضا می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    ببخشید من چند سال پیش قرص سدیم والپروات و سرترالین مصرف کردم و بعد از آن تا الان لرزش کمی در انگشتانم وجود دارد از نظر کاری تا کنون برایم مشکلی نداشته ولی اگر اطرافیان به دستانم دقت کنند متوجه لرزش خواهند شد و بخصوص در زمان هایی که کار حساس تر و یا در کنار فرد یا افرادی که ایجاد استرس می کنند مثل کارفرما در محیط کار یا دیدار با یک دختر در جلسات اول دوستی این لرزش کمی بیشتر میشود آیا این نوع لرزش نیز شامل همین لرزش اساسی است که در بالا بیان کردید ؟ و آیا این به تدریج خوب می شود یا در آینده بدتر میشود و آیا درمان دیگری نیز دارد ؟ متشكرم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      لرزش اساسی در این حد خیلی شایع است با کم کردن استرس و در مواردی مصرف گاه و بیگاه دارو برای تسکین لرزش اغلب کفایت میکند.

  2. سایه می‌گوید:

    با سلام من حدود یکماهه که در دست راستم لرزش احساس میکنم البته بیشتتر زمانی که آرنجم را تا میکنم یا آرنجم را روی مبل میگذارم خیلی شدید میشود ولی وقتی دستم را صاف میگیرم خیلی خیلی خفیف میشود . من دارو های اعصاب هم چهار ماهه استفاده میکنم ولی داروی اعصاب نباید فقط در یک دست لرزش ایجاد کند ان هم بیشتر موقع استراحت . نظرتان چیست

  3. محسن می‌گوید:

    با سلام خدمت شما
    یه سوال داشتم آیا ترک به یکباره الکل میتونه باعث پرش عضلات بشه من 4 ماهه الکل و ترک کردم الان دچار پرش ریز عضلات شدم.
    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بعد از چهار ماه ترک الکل علت پرش عضلات به آن مربوط نخواهد بود. علل مختلف از جمله اضطراب را باید کنترل نمود.

  4. آرش می‌گوید:

    با سلام و تشکر از مشاوره ها
    همانطور که در مقاله عنوان فرمودید این اختلال به طور موروثی از مادر مادرم به مادرم و همچنین به من منتقل شده است. در خصوص مادرم که هفتاد و دو سال دارند گاهی به شانه، سر و گردن و چانه نیز سرایت می کند و در من نیز در شرایط استرس کاملاً مشهود است. مادر تحت نظر دکتر ابوالفضلی، دکتر نجاران و دکتر شهیدی بوده اند. تشخیص اساتید پس از تست حرکتی و تست عصب، ترمور موروثی با منشأ غیر پارکینسون بوده است و داروی تجویزی پریمیدون به صورت قرص و یا لیسکانتین به صورت شربت که مادر به علت هیجان عصبی و تپش قلبی که در اثر ترک و یا نوسان مصرف دارو برایشان ایجاد می شود از مصرف آن امتناع می کنند. برخی پزشکان کاشت الکترود را پیشنهاد می کنند و اشاره می کنند در صورتی که منشأ اختلال بصل النخاع باشد به صورت سرپایی و چنانچه منشأ آن مغز باشد نیاز به جراحی پر ریسک مغز باز است. با توجه به شناخت جناب عالی از این نوع ترمور آیا منشأ آن بصل النخاع است یا مغز. به طور خوش بینانه اگر بصل النخاع باشد آیا با توجه به مشکلات عفونت محل، اختلال الکترود و مشکل باطری باز هم کاشت الکترود را پبشنهاد می کنید؟
    - اینکه با تنظیم سیگنال منجر به بهبودی صد در صدی می شود آیا صحیح است؟
    - آیا برای ایشان شانسی در بهبودی کامل با تخریب با اولتراساند متصور هستید؟
    - ریسک هر یک چند درصد است؟
    - چه کسی تبحر چنین اعمال جراحی را دارد؟ چه پزشکی را پیشنهاد می فرمایید؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      من غیر از پروپرانولول و کلونازپام با مقادیر متناسب برحسب بیمار کمتر از روش دیگر فایده دیده ام. محض شناخت امکانات و عوارض الکترود و جراحی استرئوتاکتیک با استاد پارسا جراح مغز و اعصاب مشورت کنید.

  5. ماریا می‌گوید:

    با سلام و احترام بنده سی و سه سال دارم در از حدود ده سالگی در هنگام هیجان لرزش در دستانم رو داشتم و فقط هنگام هیجانات و استرس بود ام کم کم این لرزش به وضوح و در شرایط ریلکس هم قابل مشاهده بود و حالا سالهاست در همه ی شرایط و بصورت دایمی و کاملا مشهود دچار رعشه در دستانم هستم بطوریکه با اولین نگاه قابل تشخیص است و در شرایط استرس شدیدتر میشود البته برادرم هم بهمین شکل است اما خیلی خفیف تر و ۲۷ سال دارد ولی پدر مادرم و والدینشان چنین مشکلی نداشتند و بنده زودجوش و عصبی هم هستم لطفا راهنمایی بفرماید متشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اينوع لرزش اوليه با پيريميدون و داروهاي ديگر بطور نسبي كنترل ميشود در مراكز پيشرفت با الكترود تحريك كننده مغز كنترل ميكنند.

  6. نازنین می‌گوید:

    با سلام. خانمی هستم 33 ساله. تقریبا از دو سال پیش لرزش دست چپ خفیف داشتم که در مواقع خستگی. عجله. هیجان. استرس اتفاق میافتاد. بمرور زمان لرزش دست چپم شدید شد تا حدی که دکمه های لباسم رو به زحمت میبندم یا ظرف شستن رو با لرزش فراوان دست چپ انجام میدم. لرزش از پایین قسمت چپ گردنم تا کل دست هست. در حالت استراحت دستم اصلا نمیلرزه فقط احساس انقباض و سردی و کرختی و گاها سوزن سوزنی داره .در مواقع عادت ماهانه و یا ناراحتی و مراسم عزاداری چند باری وقتی حواسم نبوده اطرافیان بهم گفتن چرا دست چپت میلرزه؟. در ضمن از بچگی بدنی خشک و منقبض داشتم تا حدی که وقتی که با دست راستم مینوشتم انقدر خودکار رو فشار میدادم که هنوز انگشت وسطیم به خاطر فشار دادن خودکار برجستگی داره و همزمان با نوشتن با دست راست دست چپم منقبض و سفت میشد و هنوز هم همین منقبضی اتفاق میوفته. ام آر آی دیسک گردن خفیف نشان داد. نوار عصب دست گرفتم دکترم گفتن لرزش دست بخاطر استرس و اعصاب هست.آزمایش خون و ادرارم مشکلی نداشت. چشم پزشکی هم رفتم مشکلی نبود. میخواستم نظر شما رو هم بدونم. به نظر شما علت چیست؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اين شرايط بيشتر با تشخيص لرزش اوليه بدون علت منطبق است. محض اطمينان تستهاي تخصصي براي رد ديگر بيماريهاي نادر چك ميشود. پس از اطمينان داروهاي موثر متنوع با كنترل باليني براي مدت نا محدود تجويز ميشود.

  7. حانی می‌گوید:

    سلام. اگر تشخیص دکتر در مورد بیماری پارکینسون در فردی جوان 35 ساله غلط باشد و تجویز قرص مادوپار 125 روزی دو عدد را کند. فرد بعد از دو ماه مصرف قرص دچار چه عوراضی میشود؟؟ممنون میشم اگر راهنمایی کنید.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      مصرف مادوپار در فرد غیر پارکینسون عارضه بعدی نمیگذارد.

      • حانی می‌گوید:

        عارضه بعدی؟؟منظورتون چیه؟؟پس از کجا بفهمیم که تشخیص دکترمون درست بوده یا نه؟؟چون بعد از دوماه مصرف لرزش دست هنوز متوقف نشده. فقط دو هفته اول کامل متوقف شد و بعد دوباره شروع شد اما خفیف تر از قبل و احساس کرختی و گز گز و سوزنی از بین نرفته بلکه بیشتر هم شده. حرکات اضافه بدن هم بویژه در دست و پای چپ زیاده.

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          با یک بار دیگر معاینه کامل اعصاب از نظر امکان هر نوع علائم غیر طبیعی عصبی حاطر جمع خواهید بود. ضمنا درمان مناسب با کنترل بالینی توصیه میکنند.

  8. لاله می‌گوید:

    با سلام من دختری 30 ساله هستم با سابقه لرزشی که در 13 سالگی متوجه شدم، در 18 سالگی یا مرجعه به پزشک تشخیص لرزش اساسی در زمینه فامیلی برم گذاشته شد، ایندرال شروع کردم مه تا چند ماه عالی بود، هیچ لرزشی حتی در زمان هیجان و استرس نداشتم ، دوز دارو رو زیاد کردم تا200 میل ولی اثر نداشت. شربت لیسکانتین شروع کردم که بدنم تحمل نداشت و دچار سرگیجه های شدید و عدم تعادل شدید شدم، یک جلسه هم rtms رفتم و سردرد شدید شدم و با نظر پزشک دیگه نرفنم،الان به شدت لرزشم تشدید شده ، طوری که وقتی دارم آب میخورم تمتم فم و صورتم میلرزه و تا حدامکاان پیش کسی آب نمی نوشم، الان هم به مشقت زیاد این متن رو تایپ کردم.بسیار منزوی شدم. خواهش می کنم راهنماییم کنید که فوق العاده درمونده شدم….

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر با ترکیب ایندرال و کلونازپام با دوز کم( یک چهارم میلی سه بار) تحت نظر پزشک بهتر کنترل نشود، برای امکان جراحی استرئوتاکتیک به مراکز درمانی دانشگاهی تهران مراجعه نمائید.

  9. علیرضا اشتری می‌گوید:

    با سلام.آقای دکتر همسر من از داخل بدن احساس لرزش و ترمور دارد .یعنی در ظاهر هیچ یک از اعضای بدن لرزشی ندارد .اما همیشه بیان میکنند لرزش داخل بدن دارند .به روانپزشک مراجعه کردیم .فرمودند زمینه افسردگی دارند .قرص سرترالین 50 تجویز کردند و برای لرزش داخل بدن قرص پریمیدون هر شب یکعدد. فرمودند قرص ایندرال داروی خوبی است اما چون ایشان فشار خون پایینی دارن برایشان مناسب نیست .گفتند اگر قرص پریمیدون جواب نداد قرص کلونازپام در مراجعه بعدی برایشان تجویز میکنم .چون هم برای لرزش داخل بدن موثر است هم اختلال خواب ایشون رو از بین میبره و راحتتر بخواب میروند.لطفا راهنمایی فرمایید چه کنیم

  10. محمدعلی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر
    من ۱۹ سالمه.کلا فرد مضطربی هستم به دلایل زیادی که اینجا جاش نیست بگم ولی همیشه در جمع حضور پیدا میکردم و حتی با اضطرابمم مقابله میکردم و هیچ لرزش بدنی نداشتم!ولی ۶ ماه پیش طی یک تنش عصبی که با فشار زیادی همراه بود ار همون زمان بدنم لرزش گرفته!در حالت استراحت و شل بودن عضلات مشکلی نیست.حتی غذا خوردن دستم خیلی کم میلرزه اما اگر استرس وارد بشه به شدت میلرزه.نکته مهم اینه که اگر حتی کوچک ترین استرسی نداشته باشم روی تخت دراز بکشم و سعی کنم مثل حرکت دراز نشست قسمت بالایی تنم رو بیارم بالا و به پاهام نزدیک کنم تمام بدنم به کل شروع به لرزش میکنن.دست هامم اگر یک وسیله سنگیین بلند کنم که خسته بشه شروع به لرزش میکنه.
    با این توصیف ها نظر شما چیه؟چه گزینه هایی میتونه مطرح باشه؟

  11. مهرنوش می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشی ،دختر ۲۷ ساله هستم چند سالی هست لرزش دست دارم در سال های ابتدا در دست چپم بود وخفیف و در مواقع استرس بیشتر میشود ولی الان لرزش دستم بیشتر شده و حتی دست راستم هم میلرزد به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کردم بعد از گرفتن نوار مغز تشخیص لرزش دست اسنشیال دادند و قرص پراپرانول و شربت لیسکانتین تجویز کردن ،من در مورد شربت لیسکانتین خیلی نگرانی دارم ممنون میشم راهنمایی فرمایید که این شربت ضرر نداره برای آینده من یا باید تا آخر عمر استفاده کنم .،به نظر شما مصرف نکردن این شربت برای شرایط بنده بدتر از مصرف کردن آن است.
    ممنون.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هیچ مسئله جدی غیر از سرگیجه و گیجی در شروع درمان پیش نمی آید نظر به اینکه درمان ترمور کنترل موقت است مصرف دارو برای موارد لرزش مزاحم بطور دائم ضرورت مییابد

  12. محسن می‌گوید:

    من از زمانی که یادم میاد در تمامی قسمتهای بدنم از جمله دستم لرزش داشتم.زمانی که از خواب بیدار می شوم حتی لرزش بیشتری دارم .الان شغل دارم و ازدواج کردم ولی در زمان استرس به قدری شدیدتر می شود که واقعا آزار دهنده می شود.به دکتر متخصص مراجعه کردم داروهای گاباپانتین، پرانول، پیریمیدون، بی پریدن و… مصرف کردم ولی جواب نداده. کارهای روزانه خودم رو انجام میدم ولی در جمع با مشکل مواجه می شوم. اجسام سنگین را هم میتونم بردارم ولی با لرزش دست و بدن.
    سوالی که داشتم آیا بیماری من ترمور هستش؟و آیا عمل اولتراسون در اینران بر روی این بیماری انجام می شود یا نه؟ اگر می شود کجا و چگونه می توانم ارتباط بگیرم.ممنون از پاسخ گویی شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای ترمور پیریمیدون بهترین دار و است برای اضطراب اجتماعی هم داروهای مهار کننده باز جذب سروتونین مثل فلوکستین توصیه میکنند تمرینهای ورزشی و کم کردن استرس موثر است. تحریک هسته های عمقی مغز و یا تخریب قسمتی از ناحیه با اولتراسون در ایران عملی نیست. در کشورهای انگلستان و آمریکا این کارها شروع شده هزینه خیلی بالا میبرد. در صورت تمایل میتوانید با مرکزی که مقاله را انتشار داده تماس ایمیلی بگیرید.

      • محسن می‌گوید:

        بسیار سپاسگزارم از راهنماییتان
        آقای دکتر می تونم مقاله رو ازتون طلب کنم. اگر صلاح دونستین بی زحمت به ایمیل بنده ارسال کنید.
        ممنونم

  13. محمد می‌گوید:

    سلام خسته نباشید
    من اضطراب اجتماعی دارم دکتر سیتالوپرام تجویز کردند.با توجه به اینکه ویتامین ب۶ و پنج-هیدروکسی تریپتوفان از پیش نیاز های سروتونین هستن چرا هیچ روانپزشک و متخصص مغز و اعصابی ندیدم مکمل این دو تجویز کنند؟کلا نظر شما چی هست؟مصرف مکمل این دو با تجویز روانپزشک میتونه موثر باشه؟چون بعضی ها دیدم بعد از قطع SSRI ها دوباره مشکلشون برگشته.

  14. شیلا می‌گوید:

    با عرض سلام خدمت شما جناب دکتر سیفی؛ من خانم 57 ساله ای هستم که از 30 سالگی دستانم شروع به لرزش کرد اما به صورت خفیف و قابل تحمل اما از 5 سال پیش نه تنها لرزش دستانم بیشتر شد بلکه گردن و سرم هم شروع به لرزش پلکانی کرد. با مراجعه به پزشک تشخیص ترمور اسنشیال داده شد که در اوایل با داروی مهارکننده‌های بتا پیش رفتند اما به دلیل بی اثر بودن این داروها بر روی لرزش هایم شروع به دادن پریمیدین ( ملیپسینوم ) و ماپروتیلین برای کنترول سیستم عصبی ؛ کردند! اما این داروها هم نتوانست از میران لرزشها بکاهد و بدین منظور دیروز مجدد به پزشک مراجعه کردم و این بار ایشان داروی گاباپنتین را به داروهای دیگر اضافه کردند.
    دکتر گرامی آقای سیفی؛ آیا به نظر شما اگر این داروها هم جواب نداد آیا صلاح میدانید عمل اولتراسون را انجام دهم!؟ آیا کشور د ر کشور آلمان این عمل انجام می شود!؟ و د ر پایان از لطف و محبت شما بی نهایت سپاسگزارم.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر با پیریمیدن و بتا بلوکر کنترل نشود احتمال تاثیر دیگر داروها کم است برای چنین موارد روش درمانی جدید بایستی از طریق مکاتبه با آدرس ایمیل مراکز فوق تخصصی همکاهنگی و کسب اطلاع بعمل آید.

  15. محمد می‌گوید:

    باسلام
    و پس از برسی، آزمایش تیروئید طبیعی و در MRI آتروفی خفیف مخچه به صورت دیلاتاسیون Sulci و سیسترن ها مشاهده شده است که گفتن بهتر است که به یک neurosurgeon هم مراجعه کنم، که پس از مراجعه به آن، ایشان نیز این مطلب را تایید کرده وگفتن که مادرزادی است و تنها پروپرانولول۱۰ و کلرودیازپوکساید نوشتن و گفتن تا یک سال مصرف کنم
    میخواستم از شما بپرسم که آیا با افزایش سنم احتمال پدید آمدن علایم بیشتر (که اکنون تنها لرزش دست دارم)ممکن است؟ یعنی تا چندین سال آینده فلج خواهم شد؟یا خیر این آتروفی من یک واریانس میباشد و هیچ تاثیری در کار های من نمیذارد؟

    باتشکر

  16. zahra می‌گوید:

    با سلام دختري هستم ٢٣ ساله چند ماهي است كه لرزش دست دارم دستامو صاف نگه ميدارم يا خم ميكنم به شدت ميلرزن، خيلي نگرانم و ذهنم بهم ريخته ايا من دچار بيماري خطرناك شده ام؟

  17. پردیس می‌گوید:

    سلام زنی چهل ساله هستم. ده سالی هست که لرزش دستهایم شروع شده و حدود دو سال است که لرزش سر دارم متاسفانه علیرغم مصرف پروپرانولول 40 لرزش سرم بهبود نیافته. مخصوصا در محیط کارم خیلی ناراحت کننده است. چه دارو یا روش درمانی دیگری رو پیشنهاد می کنید؟

  18. بهمن راد می‌گوید:

    سلام خدمت شما.من چند سالیه ک در تمام قسمت های بدنم از جمله زبان،سر،دست،پاها،پلک ها لرزش دارم ولی فقط در شرایطی ک قصد انجامش را دارم لرزش دارم.در موقع.استراحت لرزشی ندارم لطفا کمکم کنید

  19. محسن ایمانی می‌گوید:

    با دورود و عرض ادب من در 9 دی پارسال در بازجویی اطلاعات ضربه ای به گردنم وارد شد که در زندان فصل سرما چیزی زیرگوش چپم متورم شد که بعد 4 ماه که به سیتی اسکن بردند گفتند که کارتید بادی داری و 3 ماه دیگر طول کشید که به بیمارستان جهت جراحی بروم سئوال اینجاست بعد عمل جراحی هم بلعم به مشکل برخورده هم صدا گرفته و قسمتی از صورتم هم بی حس شده بین گوش چپ و چانه ایا راهی برای برگشت بلعم وجود دارد الان 2ماه گذشته و هیچ نشانه بهبودی دیده نمی شود و چون 4سال ادامه تحمل کیفر دارم باید برگردم زندان و بلعم هم مشکل دارد فقط غذای ابکب از گلوم رد میشه نمی تونم هر چیزی را قورت بدم اگر و هم سرم و هم پا هایم سوزن سوزن میشود اگر بزرگواری کنید راهنمای کنید سپاسگزار خواهم بود

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بعد از جراحی تومور گلوموس بزرگ عارضه عصب شماره 9 اختلال بلع دیده میشود اگر کامل برداشته شده سیر تدریجی بهبودی مترقبه است. مرتب حرکت بلع را بلعیدن تکه های میوه تمرین کنید متخصص گوس و حلق در کنترل بالینی کمک بیشتر میکند.

پاسخ دهید



× 7 = چهل نُه
