مشکل انتخاب درمان در ام اس (.M.S )

سلام آقای دکتر سیفی. چند سوال از خدمتتون دارم که درباره خواهرم هست. ایشون 39 سالشونه و حدود سه سال ونیم قبل بدنبال یک حمله خفیف که با کورتون درمانی خوب شد، تشخیص دادن که به ام اس مبتلا هستن. مشکل خاصی نداشتن و پزشکشون گفتن که بیماریشون ازنوع عود کننده- بهبود یابنده خوش خیم و خفیف بوده و البته بیماریشون بعد از 18 سال از گذشت اولین حمله شون که خود به خود خوب شد، و احتمالا دو سه تا حمله دیگه که اونها هم بدون درمان بهبود پیدا کرده همراه بوده( یک بار دست راستشون یکی دو ماهی سوزش داشت که خوب شد. یک بار هم به مدت دو سه ماه چار سرگیجه شدن که گهگاه می آمد و می رفت ولی در نهایت کاملا خوب شد). براشون اینترفرون از نوع ربیف تجویز کردن که بعد از مصرف به مرور حالشون بدتر و بدتر شد و پزشک گفتن حسایت به دارو هست. پس از مدتی گفتن به جای سه بار تزریق در هفته دوبارتزریق انجام بدن به مدت 6 ماه تا از عدم وجود حمله مطمئن بشن . حالشون کمی بهتر شد ولی یکسری عوارض جانبی دارو باقی موند. بعد از 6 ماه که حمله ای هم نداشتن تزریقشون به یک بار در هفته تبدیل شد که حالشون مجددا خیلی بهتر شد و همچنان حمله ای هم نداشتن. حالا پزشکشون گفتن می خوان تا سه ماه آینده تزریق دارو رو قطع کنن و بیماری رو با اسکن 6 ماه یکبار کنترل کنن و نظرشون این هست که بیماری ایشون خیلی قدیمی هست و در این مدت بدون مصرف دارو به ایشون ناتوانی نداده و خصوصا به علت حساسیت خواهرم به اینترفرون، معتقد هستن که ضرورتی به تزریق -خصوصا با چند سال تزریقی که داشتن -وجود نداره و فعلا اسکن کافیه تا بیماریشون کنترل بشه و همچنین معتقدن کم شدن عوارض جانبی دارو برای ایشون مهمتره چون کیفیت زندگیشون در کنترل بیماری خیلی مهمه و واقعا کیفیت زندگی خواهرم هنگام استفاده از دارو بسیار بد بود و لیست بلندبالایی از عوارض دارویی رو تحمل می کردن مثلا خستگی بسیار شدید که (قبل از شروع دارو خواهرم به بمب انرژی معروف بودن و تا 12 ساعت در روز کار می کردن) که مانع از این می شد که حتی به کار همیشگیشون بپردازن و عملا خونه نشین و افسرده و از نظر جسمی بسیار ضعیف شدن( البته الان که داروشون خیلی کم شده بسیار بسیار بهترن و تا 5 کیلومتر در روز راه می رن بدون خستگی). چند سوال از خدمتتون داشتم. اول اینکه، آیا بیماری که 18 سال بیماریش تشخیص داده نشده و حالشون هم همیشه ( قبل از مصرف دارو و شروع تزریقها) خوب بوده چه آینده ای از نظر سیر بیماری داره و آیا آینده ایشون می تونه خوب باشه یعنی وارد مرحله پیشرونده بیماری نشن؟ سوال دومم اینه که آیا بدون تزریق میشه با اسکن هر چند ماه یک بار بیماری رو کنترل کرد؟ و در پایان چه توصیه ای دارید که در صورت قطع کامل تزریق، خواهرم رعایت کنه که ان شاءالله روند بهبودیشون بدون تزریق دچارمشکل نشه؟ خیلی نگران خواهرم هستم و می ترسم که در صورت قطع تزریق بلافاصله دچار حمله بشن یا حالشون بد بشه آخه من شنیدم اگه بیماری دیر تشخیص داده بشه باید تا آخر عمر تزریق داشته باشن. آیا این گفته درست هست؟. لطفا راهنماییم کنین. خیلی از لطفتون ممنونم.
پاسخ:
برای قضاوت چند موضوع بهتر است مشخص شود: 1- آیا در دو سال اخیر عود مشخض وجود داشته؟ اگر بوده باید نوعی درمان بدون عارضه شروع شود.2- بیمار چه علائم غیر طبیعی عصبی در معاینه دارد، اگر علائمی در 1-2 سال اخیر پیش آمده و عوارضش مانده باید ادامه نوعی درمان را در نظر گرفت. 3- مقایسه اسکن اخیر با اسکنهای قبلی افزایش پلاک، پلاک جدید ، یا آتروفی مغزی و گشادی بطنها نشان داده؟ در آن صورت درمان لازم است.4- وقتی یک نوع دارو تحمل نشود عارضه دهد،مصرف کم و زیاد آن ضررش بیشتر از فایده اش است.5-هر درمان اینترفرون در دقیقترین شرایط مصرفی 30 تا 35 درصد موثر است اگر ناقص مصرف شود تکلیف معلوم است.6- درمانهای متنوع امروزه در بازار موجود است و تحت پوشش بیمه هم هست منتها عده ای از بیماران و همکاران نتیجه درمان را با قیمت دارو میسجند و این مشکل رواج دارد.

این نوشته در عمومی ارسال و , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

414 Responses to مشکل انتخاب درمان در ام اس (.M.S )

  1. پونه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر 6ماه پیش مبتلا به بیمار انگاری شدید راجع به ام اس شدم ام آر آی دادم خداروشکر سالم بودم ولی الان دوباره با درد چشم و خستگی سمت چپ بدن و سوزن سوزن شدن همون فکرا تو سرمه واقعا خسته شدم چون بسیار عصبی هستم نگرانم الانم ایام امتحاناتمه و خیلی این مسئله ذهنمو درگیر کرده نمیتونم درس بخونم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      موضوع وسواس سلامتی مسئله مزمن است و در مراحل استرس تشدید مییابد. بهتر است با آرام سازی ارادی و سرگرمی سالم و دارهای مناسب کنترل نمائید.

  2. علی می‌گوید:

    سلام
    سن پدر من 60 سال است. دو سال پیش یعنی در سن 59 سالگی دو بین شد پالس کورتون به مدت 5 روز دریافت کرد. دوبینی برطرف شد. در همان سال ام ار آی تعدادی پلاکهای دوربطنی را نشان داده بود. بعد از دو سال ام ار آی جیدی گرفتیم و شرح:
    MRI of the Brain:
    Protocol: axial T1-T2, FLAIR, sag, coronal T2:
    Finding:
    In T2 and FLAIR hypersignal area in paraventricular with cortical atrophy and atrophy of corpus callosom are seen which could be related white matter disease such as MS…….

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      کانونهای تشدید سیگنال در ماده سفید دور بطنها با آتروفی قشری و کورکالو توصیف شده، در نخاع نیز دوکانون تشدید سیگنال مشخص نموده اند. در مغز و نخاع گردن تغییرات ماده سفید را به دمیلینیزاسیون ( از قبیل ام اس ) مربوط دانسته اند.

      • علي می‌گوید:

        سلام اقاي دكتر
        بدرم هنوز داروي خاصي به غير از كاربامازبين دريافت نميكنند، ايا با اين توصيف ام ار اي نبايد داروي خاصي مصرف ميكردند يا الان مصرف كنند؟در اين سن اتروفي طبيعي هست يا نيست؟ ايا با توجه به اينكه در نخاع هايبر سيكناليتي وجود دارد ميتوانو بيشرفت كند؟ايا اتروفي كورتكس كه ٢ سال بيش نبوده ولي الان هست نشان دهنده عود بيماري بعد از دوبيني نيست؟mamnun

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          انتخاب تشخیص و درمان با ارزیابی بالینی و با قضاوت سیر بیماری امکان پذیر است، اگر سیر بیماری تحلیل مغزی نشان میدهد طبیعی است که درمان بیشتری نیاز دارد.

      • علي می‌گوید:

        جناب دكتر بدرم دارويي مصرف نمي كنند، ايا با اين توضيحات ام ار اي لازم نيست دارو مصرف كنند؟

  3. صدف می‌گوید:

    سلام اقاي دكتر لطفا توضيحي در مورد نوع و شكل مور مور شدن بدن بدهيد (اينكه يك روز تمام طول ميكشد و عضو تمام حسش را از دست ميدهد يا نه شبيه خواب رفتگي است و درد ميكند البته در مراحل ابتدايي ) خيلي خيلي ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این نوع احساس ها فقط برای احساس کننده قابل وصف است، چون غالبا جنبه خیالی دارد به هر شکل ممکن است توصیف شود. اگر اختلال حسی عضوی باشد در معاینه طبق طرح آناتومی اعصاب مشخص میشود.

  4. Niloofar می‌گوید:

    سلام اقاي دكتر من به دكتر گوارش مراجعه كردم برام قرص ويتامين D هر ماه يك قرص تجويز كردند ايا اين مقدار براي تامين ويتامين D بدنم كافي است ؟ تست سديم از طريق خوني نيز گرفتند نرمال بود ايا براي محكم كاري نيازي به ام ار اي براي تشخيص ام اس هست يا نه ؟ خيلي ممنونم……

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای افراد سالم گرفتن ام آر آی ضرورت ندارد. برای افراد در تماس کم با نور آفتاب در فصل زمستان مصرف یک کپسول 50000 هر هفته مناسب است.

  5. Ane می‌گوید:

    سلام اقاي دكتر من به دكتر گوارش مراجعه كردم برام قرص ويتامين D هر ماه يك قرص تجويز كردند ايا اين مقدار براي تامين ويتامين D بدنم كافي است ؟ تست سديم از طريق خوني نيز گرفتند نرمال بود ايا براي محكم كاري نيازي به ام ار اي براي تشخيص ام اس هست يا نه ؟ خيلي ممنونم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای افراد سالم گرفتن ام آر آی ضرورت ندارد. برای افراد در تماس کم با نور آفتاب در فصل زمستان مصرف یک کپسول 50000 هر هفته مناسب است.

  6. ازادی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر خسته نباشید و انشاالله که همیشه سلامت باشید
    گفته بودم خدمتتان که پسرم ام اس داره ، الان تقریبا یک هفته است که دوبار در هفته تپش قلب داشته می خواستم بدونم از عوارض سینوویکس یا نه . ممنون می شم زودتر جواب دهید. امیدوارم همیشه سلامت باشید
    پ

  7. علی می‌گوید:

    با سلام
    پدرم نورالژی تریژمینو گرفت که الان با کاربامازپین نه خلیی خوب ولی تقریبا تحت کنترل است. اخیرا به داندانپزشکی هم مراجعه کردیم و عکس از تمامی دندانها گرفتیم. دکتر گفت چند تا از دندانهاشون باید عصب کشی بشه و ترمیم بشه. آیا با این کار باز نورالژی تهییج نمیشود و مجدد برنمیگردد؟ آیا این کا را انجام بدهند؟ممنون

  8. محمد می‌گوید:

    سلام و خسته نباشید خدمت دکتر عزیز. من 13 سال پیش دچار تاری دید در چشم راستم شدم و با پالس کورتون خوب شدم ولی دارویی برای ام اس نگرفتم دوباره 7 سال پیش دچار تاری دید شدم در همون چشم راستم و بدون کورتن خودش خوب شد 5 تا پلاک تو مغزم دیده شد.بازم دارویی نگرفتم.پارسال همون چشمم تار شد خودش خوب شد بعد دست راستم کمی بی حس شد بعد پای راستم حسش کم شد زود خسته میشدم رفتم دکتر ام ار ای گرفتم چندتا پلاک توی نخاع اضافه شد 5تا فک کنم توی مغزمم 4تا پلاک اضافه شد ولی باز نه کورتن گرفتم نه اینترفرون علایمم بهبود نسبی پیدا کرد ولی 15 دقیقه بیشتر نمیتونستم راه برم خسته می شدم دست راستمم حسش یخورده کم شده.تا دو ماه پیش که حس پای چپم کم شد رفتم دکتر و پالس کورتن گرفتم ولی توی ام ار ایم پلاک فعالی نبود.دکتر تشخیص پیشرونده ثانویه داد وبتافرون تجویز کرد.ولی رفتم پیش دکتر دیگه ایشون تشخیص عود کننده فروکش شونده داد و پیشنهاد ربیف.از اونجاییکه ربیف گرون بود رسیژن برام نوشت.منم دو هفته دارم تزریق میکنم در ضمن vep چشم سمت راست من 198 بود سمت چپ 167.ولی چشمم هیچ مشکلی نداره توی این یکسالم یه پلاک تو مغزم اضافه شده بعد از تزریق رسیژن تازه با دوز 0/1 تا یروز کم حسی توی دوتا دستم دارم و پاهام سنگینه این طبیعیه یا نه؟میخواستم بدونم نظر شما راجع به نوع ام اس من چیه و چه دارویی پیشنهاد میدید؟.دکترم میگه ربیف خیلی مطمین تره بنظر شما ربیف و رسیژن خیلی فرق دارن.
    ببخشید وقتتونو گرفتم ممنون از زحماتتون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بنظرم بجای اتلاف وقت با اشکال ام اس و نوع داروها بهتر بود درمان را مثل هر بیمار ام اس از اینترفرون ساده سالها پیش شروع میکردید و نمیگذاشتید به این مرحله ناتوانی برساند. در این مرحله هرکدام از داروها اثر پیشگیری نسبی خواهد داشت و انواع اینترفرونها ریاد باهم فرق ندارند.

  9. خديجه می‌گوید:

    با سلام.آقاي دكتر ميشه در مورد داروي دالفيرا كمي توضيح بديد.اين دارو براي چه نوع بيمار ام اس و با چه شرايطي تجويز ميشه و چه تاثير در روند درمان بيمار داره؟من از سال 83 با تشخيص ام اس تحت درمان با ابتدا آونكس و سينوكس قرار گرفتم.در زمان عود بيماري دچار اختلال حركتي مخصوصا در پاي راستم ميشوم كه در اين موقع با كورتون تراپي سعي در مهار حمله بيماري ميكنم. آيا براي من هم استفاده از اين دارو ميتونه مفيد باشه؟آيا اين دارو بايد دائمي مصرف بشه يا در زمان حمله بيماري به جاي كورتون ميشه استفاده كرد ممنون ميشم كه راهنمايي كنيد

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      دالفیرا بعنوان انتقال دهنده عصبی برای ضعف حرکتی ناشی از عارضه نخاعی ام اس مصرف میشود دارو برای معالجه یا پیشگیری و یا جایگزین با درمانهای ام اس نیست صرفا داروی کمکی با اثر موقت داده میشود، در مواردی کمی به راه رفتن کمک میکند.عوارض شایع عفونت ادراری ،سردرد کمردرد سرگیجه و گاهی تشنج است.

  10. محمد می‌گوید:

    سلام ببخشید میخواستم بدونم ربیف و رسیژن از نظر تاثیر خیلی فرق میکنن؟

  11. آیدا می‌گوید:

    سلام
    خسته نباشید
    آقای دکتر امکان دارد در مورد عارضه نخاعی بیشتر توضیح بدهید آیا سوزش دست و پا و فشار بر سر و حالت گیجی می توان به این علت باشد .در صورتی که mri طبیعی است این فکر ذهن من به خودش مشغول کرده آیا نیازی هست به روانپزشک مراجعه کنم ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      فقط همین قدر بدانید کافی است که اگر در معاینه علائم نخاعی دیده شود مسئله بصورت خیلی جدی جلب توجه میکند.

  12. آیدا می‌گوید:

    یادم رفت
    در ضمن سمت راست بدنم بیشتر سوزش دارد و دو انگشت کناری پاهام نیز یه حالتی هست بی حس نیست ولی با بقیه انگشتها فرق دارد مثلا وقتی انگشتهام جمع می کنم انگار زیر انگشتم کی سفت تره این حالت در هر دو تا پام هست و فشاری که به سرم میاد بعضی وقتها فشار بر روی گوشام هست البته رفتم دکتر گوش گفته مشکلی نداری
    آقای دکتر لطفا کمکم کنید خانواده میگن وسواس شدم ولی می ترسم مشکل داشته باشم و بعلت تاخیر در درمان افسوس بخورم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      (این نوع علائم حسی متغیر و ناپایدار اغلب نشانه بیماری عضوی نیست و غالبا حاکی از اختلال اضطرابی و ترس از بیماری است. اغلب درمان موارد روان تنی و وسواس خود بیمار انگاری خیلی مشکل تر از درمان بیماری عضوی است، کنترل این مسئله چالش زمان بر روان پزشکی است.)

  13. آیدا می‌گوید:

    با سلام
    آقای دکتر واقعا ممنون امیدوارم خدا پاداش این کارهای خیرتون رو بده این روزها کمتر کسی مثا شما پیدا میشه بازم ممنون از صمیم قلبم براتون آرزوی بهروزی و شادکامی رو دارم

  14. مهران می‌گوید:

    تقریبا 3 ماه است با دختر خانومی 20 ساله آشنا شده ام،جدیدا اطلاع پیدا کرده ام که ایشون 1 سال قبل به دلیل بی حس شدن سر انگشتان دست به دکتر مراجعه کردن و 3 روز در بیمارستان بستری و کورتون دریافت کرده اند،و نحوه ی درمانشان نیز تزریق آمپول اینترفرون بی به مدت 4 سال است،که 1 سال ان گذشته است، اسم امپول رو به سختی فهمیدم،میخواستم بدونم بیماری ایشون حتما ام اس هستش?ام اس که درمان قطعی نداره،چرا دکتر گفته فقط تا 4 سال تزریق اینترفرون?الان حالشون خوبه و تاکید میکنن که دوره درماشون بعد 4 سال تموم میشه.در صورت ازدواج خودم رو برای چه مسائلی تو زندگیم باید اماده کنم.ممنون از پاسختون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است حضوری به همراه خودشان در مورد کم و کیف بیماری و سیر درمان واحتمالات آینده بیماری با پزشک معالج شان مشورت کنید.

  15. رضا می‌گوید:

    جناب دکتر آیا امکان داره نقاط هایپر سیگنال ایجاد شده در مغز ناشی از یه عفونت ویروسی باشه یا اینکه این کانونها صد در صد دمیلینه ومربوط به بیماریهای دمیلینیزان میباشد؟

  16. رضا می‌گوید:

    بابت سوالات مکرر عذر خواهی میکنم
    منظور از لیژن در ریپورت ام ار ای همان پلاکه؟

  17. سارا می‌گوید:

    سلام اقاي دكتر خسته نباشيد. من دخترم يك سال پيش به علت برخي از علايم مثل مور مور شدگي انگشتان و احساس درد در پاي چپ مشكوك به ام اس شد ، در ام آر اي دخترم ٢،٤ عدد پلاك ديده شد اما پزشكاني كه مراجعه كرديم گفتند بيماريش ام اس نيست ولي هر ٦ ماه يكبار عكسبرداري ام ار اي مطلوب هستش و همچنين آزمايش سي اس اف هم انجام داديم كه جواب منفي بود. الان بعد يك سال دوباره دخترم دچار حالات قبلي شد آيا امكان داره كه با وجود منفي بودن جواب آزمايش پارسال ، دخترم دچار اين بيماري شده باشه يا خير ؟ ممنون ميشم اگر پاسخ بديد

  18. ریحانه می‌گوید:

    سلام و خسته نباشید خدمت شما پزشک گرامی من از سال 80 یعنی 20 سالگی به بیماری ام اس مبتلا شدم از ابتدا با تاری دید و سرگیچه و عدم تعادل و بی حسی نیمه راست بدنم آغاز شد که با پالس تراپی و فیزیوتراپی به حالت اولیه برگشتم اما شش ماه بعد دوباره مجددا با تاری دید مواجه شدم با صلاحدید پزشک مجبور به استفاده از آونکس شدم اما تا پنج سال هیچ گونه حمله حادی نداشتم اما با صلاحدید پزشک داروم به سینووکس تغییر کرد تا اینکه دو سال مشکل حادی نداشتم اما بعد از آن یعنی سال 87 حملات شدید آغاز شد بی حسی پای سمت راست بدنم و دو بینی مجبور به پالس تراپی شدم بعد از آن با نظر پزشک داروم به بتافرون تغییر کرد اما از آن زمان به بعد…… ریتوکسی مپ بود اما به این دارو حساسیت نشان دادم حالا به نظر شما چه دارویی برای من کارساز است واقعا ناامید شده ام با تشکر از زاهنمایی شما استاد گرامی.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با توجه به سیر پیشرونده ثانوی بیماری بعید میدانم بعد از این درمان پالس موثر بشود. در مواردی بدنبال نوانترن اثر رضایت بخش از اینترفرونها دیده میشود. شاید بعد از این سیر طولانی صلاح باشد داروی کم عاضه با اثر نسبتا ثابت شده مثل قرصهای خوراکی موجود برای مصرف طولانی مدت انتخاب خوب باشد. نظر پزشک معالج در این زمینه تعیین کننده است.

  19. ریحانه می‌گوید:

    ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما من در سال 80 یعنی در سن 20 سالگی به بیماری ام اس مبتلا شدم ابتدا با سرگیچه و عدم تعادل و تاری دید و بی حسی نیمه راست بدنم مواجه شدم که با پالس تراپی و فیزیوتراپی برگشت اما 6 ماه بعد مجددا با تاری دید مواجه شدم با صلاحدید پزشک مجبور به استفاده از آونکس شدم تا 5 سال هیچ مشکلی نداشتم تا اینکه داروم به سینووکس تغییر کرد دو سال مشکل زیادی نداشتم تا اینکه در سال 87 با بی حسی پای راستم و دوبینی مواجه شدم مجبور به پالس تراپی شدم و داروم به بتافرون تغییر کرد از آن زمان به بعد هر 6 ماه یکبار با حمله مواجه می شدم مجبور به پالس تراپی می شدم داروهام به زیفرون – اکتوفرون – رسیژن – ربیف و نهایتا کوپامر تغییر می کرد اما در سالهای آخر حتی هر 2 ماه یکبار مجبور به بستری می شدم و حملاتم به طور کامل برنمی گشت دیگر راه رفتن بدون کمک غیر ممکن برام بود با نظر پزشک داروم به نوانترون تغییر کرد سه دوز استفاده کردم تا حدودی راه رفتن و عدم کنترل ادرار و دوبینی و بی حسی پاهام بهتر شده بود تااینکه سه ماه از آخز دوز استفاده از نوانترون با سرگیجه و عدم تعادل مواجه شدم با نظر پزشک مجبور به پالس تراپی شدم اما سرگیچه و عدم تعادلم خوب نشد تا اینکه سه ماه بعد با سرگیچه و عدم تعادل و عدم کنترل ادرار و سفت شدن پاها مواجه شدم با گرفتن ام آز آی با نظر پزشک مجبور به پالس تراپی شدم دوباره مجددا سه ماه بعد سه انگشت دست راستم به طور کلی بی حس شد با نظر پزشک مچبور به پالس تراپی شدم هنوز یکماه نگذشته بود که با بی حسی صورت و لبها و زبانم و مشکل بلع مواجه شدم با نظر پزشک مجبور به پالس تراپی شدم با نظر پزشک یکماه بعد داروی ریتوکسی مب تجویز شد اما به آن حساسیت داشتم به نظر شما با این شرایط چه داروی برای من کارساز می باشد ممنون از راهنمایی شما استاد گرامی

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با توجه به سیر پیشرونده ثانوی بیماری بعید میدانم بعد از این درمان پالس موثر بشود. در مواردی بدنبال نوانترن اثر رضایت بخش از اینترفرونها دیده میشود. شاید بعد از این سیر طولانی صلاح باشد داروی کم عاضه با اثر نسبتا ثابت شده مثل قرصهای خوراکی موجود برای مصرف طولانی مدت انتخاب خوب باشد. نظر پزشک معالج در این زمینه تعیین کننده است.

  20. مریم می‌گوید:

    سلام.خسته نباشید دکتر و ممنون از لطفتون.من یک ساله ام اس دارم با علایم تاری دید و پارستزی.سینووکس میزنم.مدتی پیش خستگی شدید و تاری مجدد برام پیش اومد و دکترم بهم کورتون عضلانی تجویز کرد که ماهی یکبار بزنم بتعداد 7 عدد.میخواستم بدونم اینقدر کورتون لازمه؟صورتم شدیدا دچارجوشهای عفونی شده و از کورتون خسته شدم.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است وضعیت سیر بیماری از وی علائم قابل درک برای پزشک و نشانه های اسکن مشخص شود اگر عود حاد یا سیر پیشرونده ثانوی ویا صرفا اختلال اضطرابی مورد باشد نسبت به شرایط درمان طبق دستورالعمل مدون انتخاب میشود.

  21. Azadeh می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من ۳۲ سالمه ۲۲ سالگی یکی از پا هام سر و سنگین شد و سه سال سینووکس زدم بعد رفتم پیش یه متخصص مغز و اعصاب دیگه که گفت لکه ها سه چهار تاست و چون حمله جدید نداشتی دیگه تزریق نکن تا سه سال مشکل نداشتم ولی دو سال پیش بود که اول بگم قبل کرد و خوب شد بعد نصف تنم سر شد و نصفش ناتوان و حتی توانایی نوشتنم رو از دست دادم دوباره رفتم دکتر که ۱۰ تا ویال کورتون دادن و گفتن چون حمله دومه ام اس داری و باید دارو بزنی یه سال زدم و چون با آمپول اذیت میشدم بهمن ۹۵به دکتر گفتم میتونم نزنم؟ که ایشون ام آر آی دادن و گفتن لکه ها از بین رفتن و نزن اما صبح عید از خواب که پاشدم فشارم رفته بود بالا و از اون روز صورتم حالت سری دندانپزشکی شد و بعد ۱۰ روز سری بهتر شد اما روزی یکی دو بار نیمه راست صورتم درد میپیچید و کمی سر بود تا اینکه رفتم پیش یه دکتر جدید و گفت این لکه ها هیچ وقت غیب نمی شن و الانم تو ام آر آی هستن و نشونم داد و گفت شاید اون دکتر بخاطر دلخوشی تو گفتن و باید دارو بزنی و اگر با آمپول مشکل داری با اینکه قرص رو تایید نمیکنم ولی حتما باید یه روش درمانی مثل قرص تبازول رو انتخاب کنی واقعا الان گیج شدم چی کار کنم؟ اینکه میگن قرص ضرر داره؟ اصلا میشه لکه ها غیب شن؟ چرا دکتر اول اینطوری گفتن؟ دارو استفاده کنم یا نه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      معمولا با گذشت زمان پلاکها کوچک و کم رنگ میشود ادامه درمان با در نظر گرفتن سیر بیماری میسر است در همه حال اذیت و عوارض قابل تحمل یک نوع درمان پیشگیری ام اس را بهتر است قبول بکنی و با نظر یک پزشک ادامه درمان سالیان سال را در نظر بگیری.

  22. Azadeh می‌گوید:

    البته من خیلی اظطراب و استرس هم از دوران دبیرستان دارم و همیشه فکر میکنم ریشه مشکلاتم همینه و دقیقا دو تا حمله آخرم قبل عید و در آستانه سفر که خیلی هیجان رفتنش رو داشتم بوده ممنون از شما و ببخشید از اطاله کلام بنده

  23. نوشين می‌گوید:

    خانمي ٣١ ساله كه به نازگي فرزند ١٠ ماهه ام را از دست داده ام به دنبال استرس زياد و گريه و غصه قراران يك هفته ابتدا از سوزن سوزن شدن دست ها و پاها و بعد بيحسي در دست و پاها به متخصص مغز و اعصاب مراجعه كردم بعد انجام تست عَصب و عضله نرمال ايشال من را به روانشناس ارجا دادند اما من باز هم احساس بيحسي و بي رمقي در دَست ها و انجام كارهاي روزانه را دارم اينبار به متخصص و جراح مغز و اعصاب دكتر پارسا و شهرياري مراجعه كردم بعد انجام تست فيزيكي از قبيل راه رفتن و فشردن دست ها و استفاده از چكش و پرش اندام ها و ام أر اي نرمال با توجه به درخواست زياد من برأي انجام ساير تست ها مثل تست عَصب بيماري كه دكتر خودشون انجام ميدادند در مطب مخالفا كرده و اصرار من را ناديده و بيهوده و غير ضروري دانستند و ايشان نيز من را به روانشناس ارجا دادند اما من هنوز هيچ حسي روي دست ها و پاها ندارم و بعضي وقت ها احساس ميكنم مانند داروهاي بيهوشي كاملا بيحس شده ام و حتي توانايى در دست گرفتن خودكار را ندارم أيا ممكن است من مبتلا به ام اس باشم و پزشكان متوجه نشوند؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      سیر بیماری تان مطمئنا مشکل روان تنی در زمینه وسواس و افسردگی است این مسئله دهها با از ام اس شایعتر و از نظر درمان مشکلتر است. بهتر است تا مزمن نشده تحت نظر روان پزشک جدی درمان شوید هرگونه تستهای غیرضروری سردرگمی بیشتر ایجاد میکند.

  24. نوشين می‌گوید:

    تو رو خدا جواب بديد

  25. نوشين می‌گوید:

    پس علت مرتب بيحس شدن دست و پاهام و سنگيني پيشاني و سر و چشم ها و حس شلي و افتادن و بيحس بودن همه اينها ميتونه علائم رواني داشته باشه يعني در اين حد كه من احساس كنم دستهام و پاهام حتي زبانم و صورتم بيحس شده ؟؟؟؟ من خيلي نگرانم كه ام اس داشته باشم و دير درمان شود أيا تست عَصب و عضله و معاينات فيزيكي از قبيل فشردن دست و راه رفتن و چكش و ام أر اي مغز نرمال برأي رد اين بيماري كفايت ميكند يا نياز به تست عَصب بينايي و ازمايش خون و….هم لازم هست لطفا به من بگيد من خيلي وضعم داره وخيم تَر ميشه يعني مرتب از صبح تا شب دست هام و پاهام بيحس و خودم انگار تعادل ندارم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      علائم ام اس هیچوقت به این حد حاد و آزار دهنده نیست اگر در معاینه سالم هستید مشکل روان تنی و اضطراب را درمان کنید.

  26. نوشين می‌گوید:

    من فقط ام أر اي از ناحيه مغز انجام دادم در صورتي كه الان به ياد اوردم كه ٤ ماه پيش كه فرزندم و از دست دادم با درد عجيب مثل گز گز درگردن كه انگار تو عمق جونم ميرفت روبرو شدم كه به خاطر شرايط بدم بي توجه بودم و خيلي ها بهم گفتند واسه بيحسي نخاعي سزارين بوده ممكنه من پلاكً در گردن داشته باشم و بيحسي در دست و پا ولي تست عَصب و عضله و معاينات دكتر در مطب نشان
    نده ؟

  27. س می‌گوید:

    سلام جناب دکتر
    من یکساله بیماریم تشخیص داده شده
    دوتا پلاک در سر و یکی رو تخاع دارم
    الا ن بعداز یکسال مصرف اکتو فرون
    پوکیه استخوانم _۲.۲
    هست هم در کمر هم در سر لگن سمت چپ

    و پوستم هم گاهی کبودی میده
    دارو رویک روز در میان عوض میکنن
    ایا میشه تعداد روزهاشو بیشتر کنم مثلا دو روز در میان
    البته به خود دارو هیچ حساسیتی نداشتم

    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

  28. نیروانا زارعیان می‌گوید:

    سلام. پزشک عمومی هستم .اردیبهشت سال ۹۶به علت ضعف عضلات پا بخصوص سمت راست و افتادنهای مکرر برایم ام ار ای انجام شد و تشخیص ام اس دادند.‌بابسنکی مختل و هیپر رفلکسی تاندونهای وتری و مختصری علائم اختلال تعادل دارم.سال شروع بیماریم رو نمیدونم. سال ۹۲ در دپشت چشم و تاری نیمه تحتانی دید رو داشتم ولی معاینات چشمی و پریمتری سالم بود و ازمن ام ار ای درحواست نشد. متاسفانه علائمی از سالها قبل داشتم که همه رو به حساب سه تا هرنی دیسکال خفیف کمر و یکی هم در گردن میذاشتم ازجمله دوهفته احساس یالل گزگز و برق گرفتگی در دست چپ که به نطر خودم به هر هرنی گردنیم نسبت میدادم.‌ضعفها و سستی هایی که در انگشتان پای چپ و گاهی راست و ضعفی که در پای راست احساس میکرم و گاهی از چند روز تا چندین روز ادامه داشت و من متاسفانه به حساب هرنیهای کمریم میذاشتم والبته همه خودبخود در عرض چند روز و چند ماه از بین میرفت.طی این شش سال اخیر هم گاهی حملات شنوایی بصورتی که صدای نبضم رو تو گوشم میشنوم و در هر پوریشنی گاها چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشه. این وقایع نمیدونم به کی برمیگرده، ولی حداقل شش سال میشه، تا اینکه در اردیبهشت چند بار افتادن و ضعف شدید پای راست و گزگزشدید انگشتان پای راست و اسپاسم دو انگشت پام و رفلکس بابنسکی مختل و هیپر رفکسی و مختصری اشکال در معاینات تعادلی ، پالس کورتون گرفتم و ریتوکسیماب رو به جهت اصرار من برای دریافت قویترین درمان در اخر تیر ماه دریافت کردم.علائم من تخفیف یافت ولی ازبین نرفت. ام ار ای جدید هم فعلا ندادم .علائم اضافه شده در این چند ماه،.گاهی توی خواب دست یا پام حالت خواب رفتگی داره و از خواب بیدارم میکنه همچنین وقتی از جام بلند میشم چند ثانیه طول میکشه تا زانو و کمرم رو صاف کنم و حالتی شبیه به اسپاسم دارم.فقط یک سوال من کجا قرلر گرفتم و شرایط بیماریم برای امروز و اینده چطور هست.وسال شروع بیماریم کی هست..البته یک ام ار ای در ۹۴ هم از مغزم به علت سردردداشتم به ظاهر سالم بود و لی گردنم چک نشده.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      شروع بیماری که مشخص نیست بفرض از سه سال یا شش سال قبل بوده موضوع فرق نمیکند آنچه فعلا مهم است تعداد و محل پلاکها و میزان ناتوانی عملی در حال حاضر است. بنظر میرسد بیش از ناتوانی بیماری عوارض روحی و استرس بیماری را زیادی دارید. خود استرس نتیجه نامطلوب در سیر بیماری دارد. با کنترل پزشک معلج داروهای کمکی بیشتر علاوه بر داروی اصلی که موثر بودنش را گذشت زمان نشان میدهد لازم است.

  29. ندا می‌گوید:

    سلام اقای دکتر من ۳۰سالمه و در سن ۱۸سالگی زمانی که کنکور داشتم دست راستم دچار گزگز شد و به مدت یک هفته ادامه پیدا کرد و خودبخود پس از یک هفته …….بجز دست چپم گه هر از گاهی سوزش و سستی را دارد و هیچگاه پس از حمله در سن ۲۷سالگی به حالت اولیه خود باز نگشت… اکنون سوال من این است که ایا بیماری در من مهار شده یا همچنان باید دکترهای دیگری مراجعه وپیگیری کنم و اینکه امپولی که طی دو سال مداوم تزریق نمودم مشکلی برای من بوجود خواخد اورد یا خیر…. همچنین لازم به ذکر است که بنده یک سال است که کار نمی کنم و در خانه هستم و استراحت بیشتری دارم در حالیکه ان زمان سرکار می رفتم و درس هم می خواندم و ازدواج هم تازه کرده بودم و خیلی استراحت نداشتم شاید در روز فقط ۶ساعت می خوابیدم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر قبول کنیم در 18 و 27 سالگی علائم عصبی بدون علت عود نموده در اسکن شواهد ام اس دیده شده درمان پیشگیری حداقل با تزریق هفتگی ام اس توصیه میکنند مگر مواق حاملگی و شیر دهی. اگر درمان قطع شود منظنا هر شش ماه معاینه و ام آر آی لازم خواهد بود.

  30. شادی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر، خواهر من ۳۲ سالشه، ده روز پیش علایمی مثل تهوع و استفراغ داشت تعادلش رو هم از دست داده بود، دوبینی و تاری دید هم داشت، البته فقط سمت چپش. بردیمش بیمارستان ازش MRI گرفتن گفتن که تعداد زیادی پلاک توی مغز و نخاعش مشاهده شده و ام اس داره، گفت حداقل سه ساله که درگیر این بیماریه، یک هفته س که بستریش کردن و بهش کورتون تزریق کردن، امروز شش روزه که درمانش رو شروع کردند دکترش میگه ۵۰ درصد بهبود یافته و باید یک پالس دیگه هم بهش تزریق بشه، بعدش 5 جلسه فیزیوتراپی باید بره اگر خوب نشد، باید خون عوض کنه، الان همه خانواده مون داغون شدیم خیلی نگران هستیم، خواهرم اسم بیماری رو شنیده وحشت کرده، به نظرتون چیکار باید بکنیم، ممکنه که حالش خوب بشه و نوع ام اس با این علایم چی میتونه باشه؟ خواهش میکنم راهنمایی مون کنید ما داریم دیوونه میشیم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با درمان پالس معمولا دوره حاد بیماری فروکش میکند موارد نادر برای تکمیل درمان تعویض پلاسما میکنند در همه حال گذرا خواهد بود و مثل هزاران بیمار زندگی عادی با درمان پیشگیری از عود خواهد داشت.

      • شادی می‌گوید:

        آقای دکتر، متاسفانه دکتر معالج خواهرم هیچ وقتی برای مشاوره برامون نمیذاره و هم ما و هم بیمارمون کلا امیدمون رو از دست دادیم، برامون مشخص نیست که چقدر زمان میبره تا بهبود پیدا کنه، آیا با این علایم بیماری در چه حدی است؟ میتونیم پرونده ش رو خدمت شما بیاریم، عاجزانه تقاضای راهنمایی داریم ازتون.

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          در این مرحله بهتر است شکیبا باشید بعد از درمان پالس اثر مثبت معالجه در چندین هفته تکمیل میشود. تا موقعی که تحت نظر پزشک معالج است نباید دیگری در درمان دخالت کند.

          • شادی می‌گوید:

            با سلام مجدد، آقای دکتر به نظر شما یا این علایم و نتیجه ی MRI باز هم امکان داره که تشخیص اشتباه باشه و بیماری ام اس نباشه

          • دکتر سیفی می‌گوید:

            تشخیص ام اس با قضاوت بالینی است تصویر برداری فقط کمک تشخیصی است

  31. بهار می‌گوید:

    B. Jadidi:
    آقای دکتر سلام
    من 13 سال پیش ام اس گرفتم. پنج سال سینووکس استفاده کردم که در این مدت سالی دو سه حمله کوچک داشتم. چهار سال بعد دارو مصرف نکردم که عالی بودم. بعد از اون یک طلاق خیلی بد داشتم که بیماریم عود کرد و دکتر برام کپسول دیفوزل تجویز کردن
    الان بعد از دوسال مصرف دیفوزل که این مدت هم بیماریم خاموش بوده میتونم دارومو قطع کنم؟ و اینکه عوارض مصرف نکردن دارو چیه؟
    بسیار ممنون

  32. شادی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر، خواهر من تشخیص cis داده شده، آیا بعد از حمله (که شامل عدم تعادل سمت چپ بدن و دوبینی بود) و با گذشت دو هفته از پالس تراپی، سنگینی و عدم تعادل پای راست علایمی طبیعی است یا نشانه ی خطر می باشد؟

  33. بهمن می‌گوید:

    سلام آقای دکتر ۳۳ ساله هستم کارمند بانک
    من از سال ۹۰ که اولین حمله رو داشتم تشخیص ام اس رو دادند بعد از پالس تراپی حالم خوب شد تحت نظر یه خانوم دکتر به درمان بدون آمپول ام اس ادامه دادم حالم خیلی بهتر بود هر ۶ ماه یه بار ام آر آی میدادم تحت کنترل بودم تا اینکه سال ۹۳ یه حمله دیگه داشتم باز پالس تراپی و خوب شدم دکترم گفت باید دیگه آمپول رو ادامه ولی من از اونجایی که مادرم ام اس دارن و سینوکس مصرف میکنن راضی نشدم آمپول بزنم به خاطر اینکه عوارضش بیشتر از منافعش هست حالم بهتر بود تا اینکه دوباره حمله سوم شروع شد همین اواخر سال ۹۶ جالب اینجاست که فاصله حملات هر سه سال یکبار بوده و هر سه هم در اسفند ماه اتفاق افتاده دکتر هم به من گفت که دیگه باید آمپول ها رو بزنم من یه داروی خوراکی رو از دکترم سوال کردم داروی تیفوسل و دکتر هم گفتند که داروی خوبیه نسبت به آمپولها جدیده و برام نوشتند میخواستم نظر شما رو هم بدونم ممنون

  34. بهمن می‌گوید:

    یه سوال دیگه هم داشتم اونم اینکه آقای دکتر اگه توی پروسه پالس تراپی همه سرم ها رو نزنیم و بگذاریم بدن خودش تا یه حدی خودش رو ترمیم کنه مشکلی پیش میاد

  35. بهمن می‌گوید:

    از دوستان کسی تجربه استفاده از کپسول تیفوسل رو داره؟

  36. سعید حیدری می‌گوید:

    با سلام، من ۱سالی هس موضوعی مطرح کردم ولی جواب نیومده ممنون میشم جواب داده بشه

  37. saeed می‌گوید:

    با سلام. من قبلا گوشم زیاد عفونت میکردم 3.4ماه یه بار عفونت میکرد راحت. بعدش 2.3سال همینطوری که عفونت میکرد یک دفعه به کلی طرف راست سرم نزدیک بود بی حس بشه اونم مخصوصا فصل ها عوض میشذ اینطوری میشدم معلوم بود چون اکثرا هم نزدیک عید اینطوری میشد. گوشمو بردم تبریز پیشه فوق تخصص گوش آقای توتونچی نگاه کرد گفت مشکلی نیس تو گوشت چون قبلش هم گوشمو شسته بودم. منو نوشت ام آر آی گفت برای احتیاط مینویسم رفتم که تو مغزم پلاک نشون داد. بعدش منو معرفی چندتا دکتر مغز و اعصاب رفتم پیش دکتر درمان رو شروع کردم با ربیف تا الان. پارسال هم اوایل خرداد حمله اومد واقعا به کلی وضع بدنمو به هم ریخت خیلی حالم بود3هفته ای. که دکتر خودم گفت حمله عصبی نیس حمله التهابی هس. البته قبل شروع درمان3 روز بستری شدم ولی مایع نخاعی گرفته نش از من. تو ام آر آی هم تو گردنم یه دونه پلاک هم بود علاوه بر سرم. دکتر قبلش بهم گفته بود ام اس نیس. سی آی اس هم گفت اون اویلا بهم ولی الان که چند بار پرسیدم گفت اگه ام اس باشه میگم مطمعا باش. بهم گفت یه مریضی بین طناب نخاعی و مغز هس که ام اس نیس. حالا من از شما سوالم اینه که اینی که توضیح دادم بهتون ام اس هس؟ یا اون آمپولی که میزنم ربیف برا بیماران ام اس میدن فقط؟ و اینکه اگه ام اس نیس پس چی هس لطفا و خواهشن حتما رک بگین که قضیه چیه. واقعا ممنون میشم مرسی.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر تا بحال یک بار علائم عصبی پیش آمده سی آی اس و اگر دو بار پیش آمده یا دو بار علاتم پلاک جداگانه ظاهر شده و فعلا هم علائم عارضه حسی یا حرکتی دارید ام اس بیشتر محتمل است، تشخیص بیماری با مشاهده علائم بالینی و مطابقت ام آر آ ی است

  38. saeed می‌گوید:

    و اینم بگم که قبل درمان سرمم گیج میرفت. ولی خیلی کم. 2ماه قبل هم سرم گیج رفت یه لحظه دراز کشیده بودم ولی10 دقیقه بعد درست شد.

  39. saeed می‌گوید:

    سال 94 درمانم رو شروع کردم.

  40. saeed می‌گوید:

    آقای دکتر. این بیماری که من دارم ام اس هس؟ یا یه بیماری دیگه هس؟ میشه با قطعیت بگین لطفا

  41. saeed می‌گوید:

    و اینکه من سیگار مصرف میکنم. ممکنه از سیگار یا دخانیات باشه؟ مشکلی نداره که سیگار بکشم؟

  42. فرانك می‌گوید:

    سلام وخسته نباشيد
    من٢٨سالمه و٧سال ام اس دارم
    هرگزحمله اي نداشتم وحتي ازنظرتوانايي بهترازبقيه خانواده بودم.طوريكه ساعت كاريم از٨صبح تا٧غروب بود وهرگزخسته نميشدم تا پارسال
    پارسال باردارشدم وداروهامومحض احتياط قطع كردم.سينووكس تزريق ميكردم..توطول بارداري هيچ مشكلي نداشتم فقط ماه٥دو دستم نوك انگشتام يهو بيحس وگزگز كرد.بعدزايمان توبهمن ماه كااااملا پاي راست ودست راستم بي جون شد.اصلا ذره اي قدرت نداشت..كورتون تراپي بعد٨جلسه ذره اي فايده نداشت.دكتربرام پردنيزولون وپرگابالين نوشت.بعدازاتمام داروم زيتاكس تزريق كردم وبعد١هفته داروهاي گياهي وطب سنتي روپيش گرفتم
    حالم كم كم خيلي بهترشد وديگه فقط گاهي كه استرس ميگيرم وخسته ام ياناراحت ياگرسنه ام پام سنگين ميشه ولنگ ميزنه
    دستمم زود خسته ميشه.مسواك نميتونم راحت بزنم.ياتوحمام راحت موهاموبشورم.اما گاهي خوبه خوبم.دستامم هنوزكمي بيحسي داره
    چكاركنم زودترخوب شم وعادي زندگي كنم
    به خداخسته شدم بابچه نوزادكه مدام مراقبت ميخواد
    به نظرتون زيتاكس هنوزتأثيرنذاشته؟!چي بزنم چي بخورم اين علايم براي هميشه بره
    ٦ماهه اززندگيم هيچي نفهميدموديگه ازجونم سيرشدم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      عود ام اس بعد از زایمان دیده میشود بعد از دوره حاد ادامه درمان قبلی که بخوبی موثر بوده موجه بوده است. موارد متعدد از مقاومت به داروی جدید ریتوکسی مب دیده میشود. شاید ادامه درمان با داروی قبلی صلاح باشد

  43. شادی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر، خواهرم که بیماری ام اس دارن، مدته دو روزه ساق هر دو پاش به شدت درد میکنه آیا این مسئله مستقیم به ام اس ربط داره؟

  44. غزل می‌گوید:

    سلام آقا دکتر خواهرم بیمار شماست ام اس داره الان چند روزه یعنی یه روز
    بعد از تزریق سینووکس پا درد شدید والانم بالای لبش سنگین شده با نوک
    زبانش ولی در طی روز کمتر میشود وبعد نوک دستش مثلا اینکه سوزن داخلش
    میکنند این علایم حمله است باید چکار کنیم اگه بیشتر منتظر بمانیم امکانش
    هست خوب شه لطفا راهنمایمان کنید ممنون میشیم

  45. غزل می‌گوید:

    سلام آقای دکتر اگه بعد چند روز علائم حمله ام اس کمتر شه خود به خود
    فقط قسمت بالای لبم سنگینه ویه کم پاهام سنگین شده نیازی به بیمارستان
    وپالس ترابی ندارم

  46. رامین می‌گوید:

    با عرض سلام
    چهار ساله از اکتووکس استفاده می کنم و MRI امسال در مقایسه با دو و چهار سال پیش یک پلاک کوچک انتهای نخاع و سه تا در بطن راست مغز بیش تر شده ولی همش خاموش بود (تا حالا پالس نگرفتم و همش خودش خوب شد)
    علایم بالینی اکثرا حسی و بصورت گز گز – تاری دید و خستگی هست
    به نظر شما تغییر درمان لازم هست یا نیازی به تغییر نیست و همینو ادامه بدم ؟
    اضافه شدن پلاک هین مصرف دارو طبیعی هست یا علامت اینه که درمان کافی نیست ؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در معاینه علائم عصبی اضافه نشده و تغییرات عمده در اسکن دیده نشده پلاکهای کوچک بدون علامت دلیل کافی برای تغییر درمان نیست.

پاسخ دهید



+ چهار = 5
